Kép: Gerd Altmann - Pixabay

Az 5G a legtöbb szegmensben előrébb viszi az emberiséget, ám a meteorológia mégsem örül, hiszen évtizedekkel visszavetheti az előrejelzések pontosságát.

Az ötödik generációs technológia előnyeit már többször leírtuk, és vitathatatlan, hogy hatalmas előrelépést jelenthet az életünkben, ugyanakkor nem mindenki tapsikol ennek. És most nem azokra gondolunk, akik szerint Bill Gates és az 5G tehet a koronavírusról, hanem jelenesetben a meteorológusokra. Az már tudható volt tavaly is, hogy okozhat gondot a meteorológia számára az átállás, legalábbis a milliméter hullámok esetében mindenképpen. A Rutgers tanulmánya szerint a 24 GHz-es spektrumban használt 5G pontatlan előrejelzéseket eredményezhet, ami azt jelenti, hogy akár a nyolcvanas évek szintjére eshet vissza a megbízhatóság.

Kép: Eurekalert

A tanulmány számítógépes modellezéssel vizsgálta a jelenséget, és megerősítette, hogy a csapadék előrejelzésének pontosságát, és a várható hőmérsékletet is nagyban befolyásolja az 5G. Ennek oka, hogy a légköri vízpermet is a 24 GHz-es frekvencián érzékelhető. Így pedig, ha az 5G jelek megzavarják a prognózist, mehet a modern meteorológia a kukába. Felmerül annak a kérdése is, hogy miért nem történt egyeztetés a témában, hiszen például az amerikai FCC-t többször is megkeresték, hogy inkább más tartományokat kellene áruba bocsátani. Sőt, érdemes tudni, hogy a légkör hőmérsékletének, és a felhők mozgásának meghatározása is a milliméter hullámokkal történik, igaz, még magasabb spektrumban.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!

FORRÁSWatts Up With That