Kép: clareich - Pixabay

Amennyiben Németország bevezeti azt a rendeletet, amit pár hét múlva elfogadhat a kormányzat, úgy a Huawei komoly érvágást szenved.

Ahogy korábban írtuk, Németország gondolkodása megosztott azt illetően, hogy a Huawei részt vehet-e az állam 5G-s fejlesztéseiben vagy sem. Most azonban kezd úgy kinézni, hogy a meccs eldőlt, és a végeredmény alapján elvileg nem fogják száműzni a kínai céget, ám gyakorlatilag nagyon is erről van szó. Ha a következő hetekben elfogadják Angela Merkel kabinetjének tervezetét, az olyan szigorú biztonsági intézkedéseket jelent, amiken a Huawei fent fog akadni. A német kormány lépése így direktben nem a Huawei fokozatos kiszorítására mutat, mégis durva érvágást jelenthet a kínai vállalat nemzetközi törekvéseire. Németország az Egyesült Királysághoz hasonlóan, a Kínán kívüli területeken is a Huawei egyik legfontosabb terjeszkedési piaca, és olyan cégekkel jelent együttműködést, mint a Vodafone és a Deutsche Telekom.

Kép: The Conversation

Azok a képviselők, akik látták az új törvénytervezetet, azt állítják, hogy a távközlési berendezések kétlépcsős jóváhagyási eljárását részletezi, amely magában foglalja az egyes alkatrészek műszaki ellenőrzését és a gyártó „megbízhatóságának” politikai értékelését. A törvényjavaslat kulcsfontosságú szerepet szán a német hírszerző szolgálatoknak is, amelyek már régóta szkeptikusak a Huawei iránt. Thorsten Frei (CDU/CSU) szerint a javaslat a jelenlegi formájában azt írja elő, hogy ha kétségek merülnek fel egy vállalat megbízhatóságával kapcsolatban, akkor a kormány kivizsgálhatja azt a titkosszolgálatok által szolgáltatott információk felhasználásával. A német parlamenteben többen úgy gondolják, egy olyan céggel szemben abszolút jogos és arányos a kemény szigorítás, ami a kínai államhoz van bedrótozva.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!

FORRÁSFinancial Times