Kép: Installation

Habár még az 5G is kuriózum, az Ericsson nem habozik a jövőbe tekinteni. Oda, ahol a 6G és az érzékek internete lehet a meghatározó. 

Az Ericsson vezető kutatója, Magnus Frodigh egy virtuális eseményen beszélt arról, mit hozhat a 6G. Szerinte egy olyan jövőt láthatunk, ahol az okostelefonra nem is lesz szükség, és a fejlett technológia lehetővé teszi, hogy eljöjjön az érzékek internete. Frodigh 1994-ben csatlakozott az Ericssonhoz, ma pedig 700 technológust vezet az Ericsson Researchnél. Gondolatait a legutóbbi IEEE 5G ++ Summit Drezda nevű virtuális eseményen tette meg, az “Utazás a 6G-hez” címmel.

Kép: Blockgeni

Nem az Ericsson egyébként az egyetlen infrastruktúra gyártó, ami a 6G-t emlegeti. Például a Nokia vezérigazgatója, Marcus Weldon tavaly hosszasan beszélt a 95GHz feletti 6G-s megoldásokról. A Samsung ez év elején ismertette a következő generációs elképzeléseit, jelezve, hogy már 2028-ban debütálhat. Ugyanakkor az Ericsson belépése figyelemre méltó, ugyanis cáfolja azokat a véleményeket, melyek szerint az 5G lesz az utolsó “G”, és utána valami más jön. A gyártó szerint  a 6G majd 2030-ban válik kereskedelmi értelemben elérhetővé, de vajon mit fog tudni, amit az 5G nem? Frodigh szerint a 6G-vel “teljes érzékszervi élményt” kapunk látnivalókkal, hangokkal és ízekkel kiegészítve, amelyeket a virtuális és kiterjesztett valóság egészíthet ki. Frodigh 12 perces előadása többnyire olyan fogalmakkal volt tele, mint a “hálózati platform”, a “kognitív hálózat” és a “hálózati számítási szövet”, amely “digitalizált és programozható világot” támogat. De bemutatott egy rövid videót is, amely az bemutatta, hogy milyen lehet a 6G-s este.

Kép: Ericsson

Egy fiatal nő arab hangulatú meglepetésvacsorát szervezett három barátjának, akikkel a kommunikációt a kiterjesztett valóság jelentette, semmint a kijelző babrálása. Majd digitálisan elkészített egy sor receptet, mielőtt találkoztak volna egy szintén digitális óceánparton, ahol mindenki digitális rajzfilm-avatarként képviseltette magát. Egyik barát sem használt telefont, és kicsit olyan volt az egész, mint a “Ready Player One”. A bemutatót támogató technológiákat nem határozták meg, de az Ericsson olyan termékekre utalt, mint a gép-agy interfész, a hangot továbbító fejpántok és “egy eszköz a szájban, amely digitálisan fokozza az elfogyasztott étel élvezeti értékét”. Jól látszik tehát, hogy a majdan érkező 6G valóban elhozhatja azt, aminek az “érzékek internete” nevet adták, és ma még szinte elképzelhetetlen dolgokat tesz majd lehetővé.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!