The Indian Express

India és Japán véglegesíti kulcsfontosságú kiberbiztonsági megállapodását, ami az 5G, és a mesterséges intelligencia területén folytatott együttműködést érinti. 

A javasolt kiberbiztonsági megállapodás elősegíti az együttműködést a kapacitásépítés, a kutatás és fejlesztés, valamint a biztonság és rugalmasság terén a kritikus információs infrastruktúrák, az 5G, a tárgyak internete (IoT) és a mesterséges intelligencia (AI) területén – közölte az indiai külügyminisztérium. India és Japán ambiciózus megállapodást kötött a kiberbiztonságról az 5G technológia és a kritikus információs infrastruktúra terén folytatott együttműködés fokozása érdekében. A két ország szerdán ígéretet tett arra, hogy változatos ellátási láncokkal rendelkező, szabad és nyitott Indiai-csendes-óceáni térséget hoznak létre.

Eam S Jaishankar külügyminiszter és Toshimitsu Motegi külügyminiszter Tokióban tartott találkozóján Kína direkt módon nem került szóba, de nagyon úgy tűnik,  hogy a megegyezés egyfajta válasz a pekingi akciókra az egész régióban. Az indiai minisztérium közölte, felismerve a digitális technológiák egyre növekvő szerepét, a két miniszter kiemelte a robusztus és ellenálló digitális és kiberrendszerek szükségességét, és ezzel összefüggésben üdvözölte a kiberbiztonsági megállapodás szövegének véglegesítését.

Kép: The Asian Age

Egy hivatalos közlemény szerint a két fél információt fog megosztani a kiberbiztonsági fenyegetések leküzdéséről, valamint közös mechanizmusokat dolgoz ki az információs kommunikációs technológiák (IKT) infrastruktúráját fenyegető veszélyek csökkentésére. A két fél együttműködik a kiberbiztonság terén olyan nemzetközi testületeknél is, mint az ENSZ.

A miniszterek egy nappal azután találkoztak, hogy részt vettek ausztrál és amerikai kollégáikkal a négyoldalú biztonsági párbeszéd második miniszteri ülésén, amely szabályokon alapuló globális rendet és a viták békés rendezését szorgalmazta Kína növekvő agressziója mellett. Sameer Patil, a Gateway House nemzetközi biztonsági tanulmányainak munkatársa nagyon jelentősnek minősítette a kiberbiztonsági megállapodást. Főleg azért, mert a két ország így egyértelműen szembeszáll az olyan fenyegetésekkel, mint például Kína és Észak-Korea. A 2016-os  Hitachi Payment Services elleni rosszindulatú támadás az egyik példa arra, hogy a kiberbiztonság kihívása közös, és csak együttműködéssel kezelhető.  Akkor egyébként 3,2 millió betéti bankkártya adatait szerezték meg Indiában, és az egyik példa arra, hogy a kiberbiztonság kihívása közös, és együtt kezelhető.

A megállapodás szintén fontos mérföldkő azért is, mert kiterjed a kritikus információs infrastruktúrára, beleértve a bankokat és fizetési rendszereket, a telekommunikációt és az internetet, az atomreaktorokat és az energiaátviteli rendszereket, a közlekedési rendszereket, például a légiforgalmi irányítást, és a vízellátó rendszereket.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!