Kép: Gerd Altmann - Pixabay

Míg a koronavírus számos területen hatalmas bevételkieséseket okoz, a Microsoft felhőszolgáltatásának kimondottan jót tett. 

A cég felhőszolgáltatásából származó bevételei éves szinten 31% -kal , vagyis 15,2 milliárd dollárra emelkedtek, ami még több, mint amit vártak. Első negyedéves bevétele 37,2 milliárd dollárral 12 százalékos növekedést jelent a tavalyi év hasonló időszakához viszonyítva. Ez pedig 1,5 milliárd dollárral haladja meg azt a számot, amit az elemzők jósoltak.
A Microsoft vezérigazgatója, Satya Nadella szerint az informatikára fordított bruttó hazai termék aránya az elkövetkező évtizedben a jelenlegi 5% -ról duplázódni fog. Egy konferenciahívásban úgy fogalmazott, hogy a bizonytalanság és a korlátozások világában minden embernek és cégnek fejlesztenie kell digitális infrastruktúráját ahhoz, hogy a gazdaság helyreálljon, és növekedésnek indulhasson.

Habár felhő téren továbbra is az Amazon Web Services dominálja a piacot, a redmondi vállalat elég erőteljesen jön felfelé. A 2018-as 15,6 százalékos részesedését 2019-re 17,9 százalékra növelte, és akkor még sehol nem volt a vírus. Bár furcsának tűnhet egy járvány közepette, a Microsoft ma már az egészségre mint növekedési területre tekint.

Kép: Nagy Csaba – Pixabay

Éppen ezért a hétvégén fogja bemutatni a Microsoft Cloud for Healthcare-t, ami az első iparág specifikus felhő. Ez azt jelenti, hogy összevontan szolgáltatja a Dynamics 365, a Microsoft 365, a Power Platform és az Azure egészségspecifikus képességeit, hogy segítse az olyan szolgáltatókat, mint a Cleveland Clinic és a St Luke’s Health Network.

De visszatérve a növekedésre: az Egyesült Államokban a Gallup augusztusi felmérése szerint a munkavállalók 26% -a teljes egészében otthonról dolgozik, illetve további 8 százalék többnyire otthonról. A Microsoft Teams számára ez napi 115 millió felhasználót jelent, ami áprilishoz képest 50, míg márciushoz képest 160 százalékos növekedést jelent.

Mindezek alapján feltételezhető, hogy nem csupán a Microsoft az egyetlen olyan nagyvállalat, aminek a járványhelyzet sokat segített. De azt is érdemes figyelembe venni, hogy az 5G terjedésével egyébként is sokszorosára nő a szerepe a felhő alapú szolgáltatásoknak, kommunikációnak, munkavégzésnek, sőt, még a szórakozásnak is.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!

FORRÁSLight Reading