Kép: Arek Socha - Pixabay

Igaz, most a Huawei csak félig aktív résztvevő, mert Svédország a bíróság döntése után határozott úgy, hogy berántja a kéziféket. 

Svédország a múlt hónapban az Egyesült Királysághoz hasonlóan, nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkozva kitiltotta a Huawei eszközeit az 5G hálózatokból. Mindemellett arra kérte az 5G spektrum aukciókon részt vevő vállalatokat, hogy 2025. január 1-ig távolítsák el a kínai cégtől származó összes alkatrészt. A Huawei a múlt héten fellebbezett a döntés ellen. A Stockholmi Közigazgatási Bíróság azonban határozatban közölte, a közelgő 5G-aukciókat megelőző PTS-határozat bizonyos részei további értesítésig nem alkalmazhatók. Ez pedig lehetővé teszi a Huawei részvételét Svédország küszöbön álló 5G-spektrum-aukciójában. Így nem maradt más lehetőség, mint időszakosan felfüggeszteni az árverezéseket, amíg az ország számára megnyugtatóan rendeződnek a dolgok. Kenneth Fredriksen, a Huawei közép-kelet-európai és északi régióért felelős ügyvezető alelnöke elmondta, a gigacég nem tervez további jogi lépéseket, és építő jellegű párbeszédre törekszik a svéd hatóságokkal.

Kép: Inside Telecom

Megfogalmazása szerint teljes mértékben hajlandóak együttműködni az 5G berendezések szállítóiként felmerülő jövőbeni követelmények tekintetében. Az viszont egyértelmű, hogy a Huawei és a ZTE kizárása nagyon jól jönne a Nokia és az Ericsson számára, de nem tudni, mik lesznek a további lépések. A PTS közölte, hogy tájékoztatta az üzemeltetőket az aukció leállításáról, és a lehető leghamarabb felülvizsgálja a folyamat megkezdésének lehetőségeit. John Strand ipari tanácsadó szerint a bírósági döntés nem a Huawei győzelme, sem pedig a svéd kormányzat veresége. A biztonsági felülvizsgálat miatt elmaradt aukciók a 3,5 GHz-es és 2,3 GHz-es sávokban osztanának ki frekvenciákat, ami alapvető fontosságú az 5G számára, mivel ezek a sávok magas adatátviteli kapacitásuk miatt támogatják a fejlett alkalmazásokat.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!

FORRÁSReuters