Kép: Biospectrum Asia

És ha az egészségügy nyer, akkor azzal a betegek is. 

A Huawei Global Mobile Broadband Forum 2020-on Lu Qingjun, a Kína-Japán Barátság Kórház fejlesztési igazgatója, a kínai Telemedicina és Kapcsolódó Egészségügyi Központ igazgatója fejtette ki gondolatait. Szerinte az 5G egy új egészségügyi ökoszisztémát ígér, amely pontosan, kényelmesen, költséghatékonyan és nagymértékben képes kielégíteni a betegek és a dolgozók igényeit. Az 5G hálózatok készen állnak az egészségügy minden kritikus elemének átalakítására, amely átalakítás ma igencsak aktuális, tekintve, hogy a világjárvány óriási megterhelést jelent az egészségügyi rendszerek számára.

Lu Qingjun – Kép: Mobile World Live

Habár a mobil hálózatokon keresztül távolról végrehajtott sebészeti beavatkozások még sok év múlva várhatók Lu úgy véli, hogy az 5G képes megoldani számos olyan problémát, amely megakadályozta a telemedicina szélesebb körű elterjedését.  Elmondta, hogy Kínában a telemedicinát 20 éve tanulmányozzák, de az ehhez szükséges megfelelő technológia eddig hiányzott, most azonban az 5G-vel eddig nem látott lehetőségek érkezhetnek. A kiváló minőségű 5G rendszerek elősegíthetik az együttműködést az egészségügyi szakemberek között, lehetővé téve számukra a diagnózis és a betegellátás javítását. Lu szerint a COVID-19 járvány ráébresztette az embereket arra, hogy mennyire fontos lehet a távgyógyászat, aminek révén csökkenhet a vírus terjedésének kockázata. Az emberek otthon maradhatnak, sőt, a megfelelő sebességű hálózatok segítségével a gyógyszereket is az ajtajuk elé kaphatják.

A Huawei már elkezdte kísérletezést

Az Országos Telemedicinai Központban egy Huawei által támogatott projekt keretein belül az év elején egy távdiagnosztikai rendszert hoztak létre a Covid-19 elleni harcra. Ez 147 kórházat köt össze 108 megyében és 18 városban, elősegítve a szakemberek közötti együttműködést, lehetővé téve az erőforrások jobb elosztását. A rendszer magas színvonalon működő orvosi erőforrásokat tett elérhetővé a távoli területek számára, megkönnyítette a betegek távellenőrzését az elkülönített osztályokon, és online biztosította a koronavírus-szakértőket. A városokban és a megyékben élő betegek és egészségügyi központok segítséget kaphatnak a nagy kórházakból, gyorsítva a válaszadási képességeket és csökkentve az átviteli fertőzések kockázatát.

A mesterséges intelligencia, mint gyógyító eszköz

Az MI lehetővé teszi az orvosok számára, hogy valós időben elemezzék az egyes betegállapotokat, pontosabb diagnózist és egészségügyi ellátást kínálva, függetlenül a beteg tartózkodási helyétől. Mindez költségmegtakarítást eredményez, csökkenti az ellátás igénybevételéhez szükséges időt, és rugalmasságot biztosít a végfelhasználó számára. Az orvosi képek elemzése félelmetes feladat a nagy adatmennyiség miatt. A gépi tanulási rendszerek fejlődése bebizonyította, hogy az MI jobb megbízhatósággal és pontossággal képes többlet információt kinyerni a képekből, és azonosítani tudja azokat a jellemzőket, amelyeket az emberi szem nem könnyen észlel.

Kép: Huawei

A valós idejű gépi tanulás során felhasznált nagy mennyiségű adat rendkívül megbízható, nagy sávszélességű hálózatokat igényel, különösen akkor, ha a szakemberek mobileszközökről kívánnak hozzáférni az adatokhoz. A nagy kapacitású 5G hálózatokra való áttéréssel az egészségügy különböző szervezetei a gépi tanulási rendszereket használhatják a lehető legjobb ellátás biztosításához.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!