Kép: Medium

A Robotzsaru című filmet valószínűleg mindenki ismeri, az 5G-vel pedig egyre inkább eljön az idő, hogy valósággá váljon ez a fikció. 

A Robotzsaru sztorija szerint egy elég csúnya módon elhalálozott rendőr fejét (aggyal együtt) gépi testbe építik, így megalkotják a közel tökéletes rendfenntartó alkalmazottat. Hatékony, nehezen sebezhető, nem kér fizetést, és ha nem kap, nem sztrájkol. Habár ettől még viszonylag messze vagyunk, a robotok már tényleg megjelentek a rendőrség és a büntetésvégrehajtás állományában.

A dél-koreai Pohangban nemrégiben elkezdték tevékenységüket a robot-börtönőrök, amik 3D-s kamerákkal, és kétirányú, vezeték nélküli kommunikációs rendszerrel járőröznek a fegyintézetben. Az egyszemű, 1,5 méter magas gépek szoftvereik segítségével képesek felismerni a különböző emberi viselkedéseket, és természetesen a hét minden napján, 24 órában teljesítenek szolgálatot. Amint valamilyen olyan viselkedésmintát tapasztalnak, ami aggodalomra adhat okot, értesítik az őket felügyelő emberi erőt.

Kép: Phys

Fizikai fenyítésre nem alkalmasak, ugyanakkor kameráik és mikrofonjaik segítségével lehetővé teszik, hogy az emberi őrök kommunikáljanak a fogvatartottakkal. Amennyiben beválnak, rendszeresítésre kerülhetnek több intézményben, ami egyrészt költséghatékonyabb működést, másrészt az emberi őrök pszichés terhelését csökkentheti. Ugyanakkor a 2012 óta szolgálatot teljesítő robotőrök baromi drágák, mivel darabonként 264 millió forintnak megfelelő összegbe kerülnek.

A közlekedési robotzsaru

Kongóban, egészen pontosan Kinshasában öt robot teljesít szolgálatot az utakon úgy, hogy kamerákkal és jelzőlámpákkal igyekeznek irányítani a kilencmilliós lakosságú település közlekedését. A “mellkastájékon” lévő kameráikkal valós idejű képeket küldenek a rendőrségre. Működésük napenergiával biztosított, magasságuk pedig olyan, hogy kiemelkednek a forgatagból. Egy taxisofőr úgy nyilatkozott, hogy korábban az autósok nem igazán foglalkoztak a közlekedési szabályokkal, de ezeket a robotokat már eléggé tisztelik. Egy ilyen robot 27.500 dollár, ami nagyjából 8,25 millió forint.

Az 5G által biztosított teljesítménynövekedés segítségével sokkal több ilyen robot kerülhet az egyenruhás pozíciókba, ami azt jelenti, hogy hatékonyabban, kevesebb költséggel, az emberi élet veszélyeztetése nélkül fejlődhetnek ezek a szakmák.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!