Kép: Bejó Gábor - Pixabay

Habár a fővárosnak most van éppen elég baja, azért az élet nem áll meg, és a Magyar Telekom egy térképen mutatta meg, mi a helyzet az 5G-vel. 

A Magyar Telekom bejelentette, hogy olyan 5G szolgáltatásokat indított el a 2100 MHz-es frekvenciatartományon, amelyek év végére 30% -ra növelik a budapesti 5G hálózat lakossági lefedettségét. Idén április elején a szolgáltató elindította 5G kereskedelmi szolgáltatását 3,6 GHz-es frekvencián, néhány nappal azután, hogy sikeresen licitált a meghirdetett frekvencia-aukción. Az azóta befejezett folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően az 5G mobilszolgáltatás – Budapest és Budaörs mellett – már elérhető a Balaton környéki 21 településen és 5 megyeszékhelyen (Zalegerszeg, Debrecen, Szeged, Kecskemét és Szombathely).

Kép: Magyar Telekom

A 2100 MHz-es frekvenciasáv és a modern mobil hálózati technológia új funkcióinak (Ericsson Spectrum Sharing, azaz dinamikus spektrummegosztás) alkalmazásával az 5G hálózat tovább bővül Budapesten, javítva a főváros kültéri relatív lakossági lefedettségét. Az üzemeltető szerint így a jelenlegi 13% -ról az év végére 30 százalékra emelkedhet a hozzáférés. Míg a 3,6 GHz használata lehetővé teszi nagy (akár 1 Gbps feletti) sebesség és kapacitás biztosítását kis területen, a Magyar Telekom által újonnan bevezetett 2100 MHz frekvencia biztosítja az 5G lefedettség gyorsabb kiterjesztését nagyobb területekre. Lubor Zatko, a Magyar Telekom műszaki vezérigazgatója szerint az új spektrum használatával részben átalakítják a már kihasznált frekvenciatartományokat és több felhasználó számára nyújtanak lehetőséget  arra, hogy megtapasztalják az 5G előnyeit. Éry Gábor, az Ericsson Magyarország elnöke elmondta, büszkék arra, hogy támogathatják a Telekom technológiai újításait az Ericsson rádiórendszerével.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!