Kép: Biospectrum Asia

Már a korai 5G hálózatok is jól példázzák, mennyire fontos lehet a technológia akkor, amikor járvány miatti veszélyhelyzet van a világban.

Az 5G egyértelműen segítette a járvány miatt létrehozott mobil egészségügyi központok működését, és ahogy korábban is írtuk, ezek a fejlesztések forradalmasíthatják a kórházak és orvostechnikai eszközök és a betegellátás hatékonyságát. Az ötödik generációs technológia várhatóan három fő előny mentén fogja jelentősen javítani az orvostechnikai eszközök képességeit. Először is, az 5G jelentősen megnöveli a sebességet, ami a 4G-hez képest 10 Mbps-ról 100 Mbps-ra nő, ez pedig sokkal gyorsabb adatátvitelt tesz lehetővé. Másodszor, a technológia megnövelte a megbízhatóságot és egy milliszekundumra csökkentette a késleltetést, lehetővé téve az adatok valós idejű monitorozását. Harmadszor, az 5G tízszeresére növelt sávszélességgel rendelkezik, így négyzetkilométerenként akár 1 000 000 eszköz is csatlakoztatható.

Az 5G szerepe a koronavírus korai szakaszában

Az 5G korai bevezetése nagyrészt az egyéni előnyök kiaknázására összpontosított. Például a megnövekedett sebesség elősegítette a korai Covid-19 reakciót a kínai Wuhanban. Abban az időben az orvosoknak és a kutatóknak komputertomográfiás (CT) vizsgálatokból kellett adatokat gyűjteniük a betegség jobb megismerése érdekében.

Kép: Huawei

Ehhez a vizsgálatokat a járvány által kiinduló gócpontnak tekintett területeken végezték, mindezt anélkül, hogy veszélyeztetnék bárki egészségi állapotát. Az 5G-kompatibilis mobil CT-vizsgálat lehetővé tette a vizsgálatok gyors kiértékelését.

Lehetőségek a betegellátásban

Ahogy az 5G fejlődik, a jövőbeni kórházakat és eszközöket úgy tervezik, hogy teljes mértékben kihasználják az új technológia minden előnyét. A KT Corporation és a Samsung Medical Center már együttműködött egy 5G-alapú intelligens kórház kifejlesztésével, amely a nagy mennyiségű adat összegyűjtésére, továbbítására és elemzésére összpontosít a betegellátás javítása érdekében. A megnövekedett sávszélesség segítségével számos valós idejű adatot biztosít az orvosoknak, hogy megalapozott döntéseket hozzanak. A műtőkben lévő 5G-hez csatlakoztatott kamerák lehetővé teszik a kiváló minőségű videó- ​​és hangfolyamok megosztását, javítva a hallgatók oktatási környezetét, megkönnyítve a közös munkát és a konzultációkat más orvosokkal, valamint potenciálisan lehetővé téve például az 5G-vezérelt távoli robotműtéteket.

Bár a technológia még gyerekcipőben jár, pozitív hatásait már most láthatjuk. A folyamatos terjedéssel az 5G által biztosított megnövekedett sebesség, megbízhatóság, sávszélesség és alacsonyabb késleltetés forradalmasítani fogja a jelenlegi egészségügyi modelleket és támogatni fogja a betegellátás új formáit.