5G IoT
Kép: Kingston Technology

A Nokia és a Telefónica kutatásából az derül ki, hogy a 4G-hez képest energiahatékonyság tekintetében az 5G akár 90 százalékkal is jobb lehet, forgalmi egységre vetítve. 

A Nokia és a Telefónica 4G és 5G energiahatékonysági kutatása a Telefónica hálózatában található Rádió-hozzáférési hálózat (RAN) energiahatékonyság területére összpontosított. 11 különböző, előre definiált forgalmi terhelési forgatókönyvet teszteltek, amelyek az Mbps-onként fogyasztott energiát mérték. Így derült ki, hogy az 5G RAN technológia adatforgalmi kapacitásonként lényegesen hatékonyabb, mint a régi technológiák.

Kép: Information Age

A Nokia AirScale portfóliójának felhasználásával a helyszíni bázisállomások energiafogyasztási mutatóit kombinálták a különböző forgalmi terhelési forgatókönyvekben, 0-100% között. Ezen kívül a tényleges energiafogyasztás figyelését a hálózatkezelő rendszereken keresztül végezték.

További intézkedések szükségesek

Mivel az 5G elterjedése a forgalom drámai növekedését hozza majd magával, rendkívül fontos, hogy az energiafelhasználás ne növekedjék ugyanilyen mértékben. Bár olyan tekintetben, hogy az 5G egy  kilowattonként felhasznált energia terén több adatbitet tartalmaz, mint bármely korábbi vezeték nélküli technológia generálása, a hálózatoknak további hatékonyságnövelésre lesz szükségük, valamint folytatniuk kell a CO2-kibocsátás minimalizálását. Az ezt segítő funkciók, amelyek megtalálhatók a  bázisállomás és a hálózat szintjén, magukban foglalják az 5G energiatakarékossági funkciókat, a kis cellás telepítéseket, valamint az új 5G architektúrát és protokollokat.

A tanulmány megemlíti, hogy a Nokia és a Telefónica intelligens energiahálózati infrastruktúrát és energiatakarékossági funkciókat fejleszt ki, amelyek mesterséges intelligencián és gépi tanuláson alapulnak, együttműködve a zöld 5G hálózatok kiépítésében. Mindezeken túl a Nokia arra törekszik, hogy 2030-ig 41% -kal csökkentse a működéséből származó károsanyagkibocsátást.  Mindkét vállalat úgy gondolja, hogy a tanulmány rámutat, mennyire fontos az 5G hálózatok esetében az energiahatékonyság megfelelő szinten tartása.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!

FORRÁShttps://www.information-age.com/5g-networks-found-90-more-energy-efficient-than-4g-123492972/