5g
Kép: Management Events

Az 5G terjedésével az egekbe szökhet a hálózatokon keresztül közlekedő adatmennyiség, és erre valahogy fel kellene infrastruktúrával is készülni. 

A vállalkozások egyre inkább olyan új generációs szolgáltatásokat helyeznek előtérbe, mint az informatikai automatizálás, a tárgyak internete (IoT), a hiperkonvergált infrastruktúra, a mesterséges intelligencia (AI), és az egyéb, felhőalapú szolgáltatások. A Spiceworks nemrégiben végzett felmérése azt mutatja, hogy bár értelemszerűen a nagyvállalatok körében fontos mindez, a középvállalkozásokat ugyanúgy érdeklik ezen a technológiák és szolgáltatások, hiszen segítik üzleti tevékenységüket.

Kép: Siemens

Tekintettel a felhőalapú üzleti alkalmazások növekedésére, mint például a vállalati erőforrás-tervezés (ERP) és az ügyfélkapcsolat-kezelés (CRM), ami nagy terhet ró a hálózatokra, olyan megoldásokat kell keresni, amik kiszolgálják az igényeket. Ha csak azt vesszük, hogy az olyan lehetőségek, mint a Slack, a Teams és a Zoom micsoda adatforgalmat bonyolítottak a járvány első hullámában, könnyen belátható, miért van szükségük a vállalkozásoknak nagy kapacitású, nagyon megbízható hálózatokra.

Közel 400 százalékos emelkedés

A vállalati hálózatok piaca dollármilliárdokat ér, és ez a jövőben sem lesz másként. A Statista elemzőcég szerint az üzleti élet internetes forgalma az Egyesült Államokban várhatóan eléri a 224 exabájt adatot 2023-ban, ami megdöbbentő 397% -os növekedést jelent a 2016-os 45,1 exabájthoz képest. Mint látható, ilyen adatmennyiség valóban felkészült rendszert igényel, csakhogy van egy-két veszélyeztető tényező, amit illik figyelembe venni. Ahhoz, hogy ehhez a szolgáltatók infrastruktúrában is felnőjenek, jelentős fejlesztéseket kell végrehajtani, ám sok esetben vagy a tárgyi, vagy az anyagi háttér hibázik.

A kezdeti időszakban a vállalati összeköttetést a hagyományos telefoncégek és a kábeltársaságok dominálták. Az elmúlt két évtizedben azonban beléptek egyéb szolgáltatók is ezekre a piacokra, nagyobb sebességet és lefedettséget kínálva, mint a hagyományos hálózatüzemeltetők. Mindezeken kívül a mobilhálózati szolgáltatók is a piacon vannak, és érthető okokból ők is szeretnének egy kis szeletet a tortából. Azt azonban jelenleg még nem lehet tudni, hogy ki lesz a nyertes, és ki a vesztes ebben a szegmensben, csak annyi biztos, nagyon bele kell húzni.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!

 

FORRÁSRCR Wireless News