A mezőgazdaságban is kulcsfontosságú lesz az 5G, Kép: FOEE

Innen nézve természetesen nem feltétlen a brazil szójatermesztők lelkivilága a legfontosabb, ugyanakkor mégis van egy kis pikantériája a történetnek. 

A brazil szójatermesztők kellően messze vannak tőlünk ahhoz, hogy alatta maradjanak az ingerküszöbünknek, ám akad olyan kontextus, amiben mégis érdekesek lehetnek. Mégpedig azért, mert  Goias államban csütörtökön egy kísérleti projekt indult, amiben nagy szerepe van az 5G-nek. Ez eddig még mindig egy hétköznapi innovációs fejlemény, ami a koronavírus járvány melletti termelékenység növelésére irányul.

Az érdekesebb része az, hogy a Huawei ötödik generációs technológiáját használják, amit elég sok ország száműzött a fejlesztéseiből. A brazil szójatermesztők pedig éppen akkor lépik ezt meg, amikor a kormány azt fontolgatja, hogy mire a jövő évi aukciók ideje elérkezne, betiltják a kínai óriás részvételét.

Kép: Verywell Health

A gyors szélessávú kommunikáció és a valós idejű felhő-adatfeldolgozás kombinálása egy óra alatt olyan információkat nyújt a gazdáknak, amelyek korábban három napig tartottak, hogy gyorsan felléphessenek a növényeiket érintő betegségek és egyéb fenyegetések ellen. A Folha de S.Paulo újság kormányzati forrásokra hivatkozva csütörtökön egyébként arról számolt be, hogy az Anatel  olyan szabályozásokat javasolt, amelyek nem zárják ki a kínai társaságot.

Jair Bolsonaro brazil szélsőjobboldali elnöknek így hát főhet a feje, hiszen döntést kellene hoznia a Huawei tilalmáról. Ami azonban lehet, hogy nem lesz már annyira nehéz, hiszen eddig a Trump-kormányzat tartotta nyomás alatt, és bár az amerikai elnök jelenleg is azt kommunikálja, hogy csaltak a választáson, hamarosan Biden fogja váltani a pozícióban. A brazíliai telekommunikációs társaságok, mint például a Claro, viszont kimondottan ellenzik a tiltást, mert már használják a Huawei berendezését.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!