Kép: MacRumors

Az 5G iPhone valóban megbolygatta a piacot, és hozott is a konyhára rendesen, de tavaly az Apple életében történt valami olyan is, ami inkbáb hosszú távon lehet meghatározó. 

Hiába indult be a járvány tavaly tavasszal, az Apple jó szívvel gondolhat vissza a 2020-as évre, legalábbis ami a pénzügyi részét érinti. Ahogy begyűrűzött a nyár, és vele együtt az egyre aktívabb érdeklődés az 5G iránt, mindinkább fokozódott a várakozás az októberben érkezett 5G iPhone irányában. Nem kérdés, hogy nagy kasza volt az iPhone 12 család, de akadt más is, ami meghatározta az almás cég életét. Ez pedig nem más, mint az új Mac gépcsalád, amelyet saját, M1 rendszerű chipműködtet. Ez az első olyan Mac felhozatal, amelyet az Apple saját, házon belüli chipje hajt, szemben az általuk korábban használt Intel processzorokkal.

Kép: The Verge

Az Apple szerint az új M1 chip akár 3,5x gyorsabb CPU-t, akár 6x gyorsabb GPU-t, és akár 15x gyorsabb gépi tanulási (ML) képességeket rejt. Sőt, az akkumulátor élettartama is duplázódhat. A jelenlegi adatok azt mutatják, hogy az M1 egységes architektúrája lehetővé teszi, hogy a CPU, a GPU, a vezérlők és a processzorrendszer más részei is hozzáférjenek ugyanahhoz a memóriához, így az adatokat nem kell másolni, miközben az egyes komponensek között áramlanak. Ennek pedig egyértelműen sebesség-és hatékonyságnövelő vonzata van. Ahhoz azonban, hogy mindez megtörténhessen, kellett az ARM, és a TSM is, melyek közül utóbbi gyártési képessége felülmúlja az Intelét. Éppen ezért elemzők úgy vannak vele, hogy idővel a Qualcomm is elkezdhet melegíteni, mert az Apple tekintetében van némi esély arra, hogy nekilásson kifejleszteni a saját 5G modemjét.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!