Kép: European Parliament

Az Európai Unió reméli, hogy Joe Biden elnöksége alatt helyreáll az a fajta transzatlanti viszony, ami Trump szorgoskodása révén némileg megromlott. 

A tavalyi év több szempontból is érdekesen alakult 5G téren, aminek egyik sarkallatos témája a Huawei szerepe a hálózatok kialakításában. A britek, akik már nem is tagok, egyértelműen kizárták a kínai gyártót, míg például Németországban jelenleg sem egyértelmű a helyzet. Az Európai Unió szerint is célszerűbb óvatosan kezelni a Huawei eszközeit, ami egyébként eléggé kétarcú hozzáállás. Leginkább azért, mert decemberben az emberjogi nézeteltérések ellenére az EU és Kína átfogó beruházási megállapodásokat kötöttek. Csakhogy, még ilyen téren is pozitív változást hozhat Joe Biden elnöklése. Jake Sullivan, Biden leendő nemzetbiztonsági tanácsadója ugyanis úgy fogalmazott, hogy örömmel fogadnák az európai partnereikkel való konzultációt a kínai gazdasági gyakorlattal kapcsolatos közös aggályokról.

Míg a világ Trump vergődését figyelte, az Európai Bizottság a múlt hónapban bejelentette azokat a területeket, ahol a korábbinál gyümölcsözőbb együttműködést remél az Egyesült Államokkal. A COVID-19 és az éghajlatváltozás mellett az 5G is szerepel a listán. Az EU emellett javaslatot fog tenni az Egyesült Államok számára, hogy építve Európa technológiai vezető szerepére, szorgalmazza a biztonságos 5G infrastruktúra kialakítását szerte a világon. Ennek pedig részét kell képeznie a digitális ellátási lánc biztonságával kapcsolatos szélesebb körű együttműködés. Így tehát elég sokan arra számítanak, hogy a Biden-Harris adminisztráció ismét jó irányba változtathatja a két földrajzi térség viszonyát, mivel azt Trump egy kicsit feszültté tette. Egyébként is úgy tudni, hogy a transzatlanti partnerség erősítése az új kormányzat egyik prioritása.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!