Kép: The Moscow Times

Jair Bolsonaro, brazil elnök Trump bukása után kényszerhelyzetbe került, és már nem ellenzi a Huawei részvételét az 5G fejlesztésekben. 

A dél-amerikai ország nem kívánja kizárni a Huawei eszközeit az 5G-s fejlesztések folyamán, és a júniusra tervezett aukcióban is részt vehet a kínai óriás. A brazil elnök több oldalról is nyomás alatt állt, hiszen nem segített a helyzeten Trump bukása, és arra is figyelemmel kell lennie, hogy a hatalmas pénzeket megmozgató fejlesztésekben a Huawei komoly költségcsökkentő tényező lehet. A gyermeki módon búcsúzó Tramp mellett a brazil elnök is szkeptikusan állt hozzá az ázsiai céghez, szintén biztonsági veszélyforrásnak gondolva azt. Ugyanakkor az ország szoros gazdasági kapcsolatban van Kínával olyannyira, hogy a legnagyobb gazdasági partnere.

A brazil kongresszus épülete – Kép: Wikipédia

Továbbá Bolsonaróra még saját alelnöke, Hamilton Mourao is nyomást helyezett, nem is beszélve az ipari szereplőkről. Az alelnök szerint minden olyan vállalat, ami biztosítja a szükséges garanciákat Brazília nemzeti szuverenitásának és adatvédelmének tiszteletben tartására, részt vehet az ország 5G fejlesztéseiben. Az elmúlt hónapok hírei egyébként arról szóltak, hogy Bolsonaro kormánya igyekszik törvényes módszereket keresni a Huawei kiszorítására, de ezek szerint most változott a helyzet. Hozzá kell tenni, a brazil elnök olykor elég érdekesen gondolkodik, hiszen például a koronavírus vakcinával kapcsolatban is mondott fura dolgokat. Többek között azt, hogy a beadása után akár az is megtörténhet, hogy a nők szakállat eresztenek, a férfiaknak pedig női hangja lesz. De valljuk be, ezen történésekre elég csekély az esély.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!

FORRÁSCGTN