Stockhol, Svédország - Kép: David Mark - Pixabay

A svédek nem kérnek a Huawei ötödik generációs technológiájából, de ezzel lehet, hogy saját magukat lövik lábon. Legalábbis Kína szerint. 

A Politico cikke szerint Kína minden intézkedést megtesz annak érdekében, hogy megfelelő választ adjon Svédország azon döntésére, miszerint a Huawei nem kívánatos szereplő az ország 5G-s fejlesztéseiben. Ezzel még tovább mélyítheti a több EU tagország és Kína között fennálló diplomáciai válságot. Habár Kína egyáltalán nem fogalmazott konkrétan, a svédek érzik, milyen következményekkel járhat, ha a távolkeleti ország megharagszik rájuk. Gao Feng, a kereskedelmi minisztérium szóvivője egy sajtótájékoztatón arra kérte Svédországot, hogy haladéktalanul orvosolja a problémát, és igyekezzen konszenzusos megoldást kialakítani a kínai-svéd kapcsolatok terén.

Gao Feng szóvivő, Kép: AP News

A szóvivő szerint a svédek lépése egyébként is sérti a Kereskedelmi Világszervezet szabályait, amikor az “úgynevezett” nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkozva zárta ki a Huawei-t az aukciókból azzal, hogy egyetlen nap alatt lezavarta azokat. Svéd részről olyan álláspont alakult ki, hogy a kínai fenyegetés más országok számára is indikátor lehet. Annyi biztos, ha Kína úgy dönt, szintén bekeményít, azt leginkább az Ericsson fogja megszenvedni, hiszen bevételeinek 10 százaléka az ázsiai országban keletkezik. Nem véletlen, hogy a cég vezérigazgatója, Börje Ekholm is igyekezett nyomást gyakorolni a svéd kereskedelmi miniszterre a szabad verseny és kereskedelem érdekében. Hozzá kell tenni még azt is, hogy Svédország volt az egyetlen olyan EU tagország, amelyik felszólította az Európai Bizottságot, hogy alkalmazzon szankciókat Kína ellen, amiért az erőszakkal felszámolta a hongkongi demokráciapárti tüntetéseket.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!

FORRÁSPolitico