cyber security Huawei megbízható
Kép: Huawei

Az intelligens otthon szuper dolog, mert magától megy le a redőny, és hűt/fűt a rendszer, de ha nem védjük eléggé, nagyon megjárhatjuk.

Szingapúr elég messze van tőlünk, de az ottani rendőrség közleménye teljesen megállja a helyét itthoni viszonylatban is. Az ottani hatóság azt tanácsolta a lakosságnak, hogy ügyeljenek az intelligens otthoni eszközök, például az Internet Protocol (IP) kamerák, az intelligens televíziók és zárak megfelelő védelmére, mivel a számítógépes bűnözés a közeljövőben ezekre fog fókuszálni. Közleményükben arra figyelmeztettek, hogy a támadók feltörhetik és veszélyeztethetik az intelligens otthon ilyen jellegű eszközeit. A világjárvány során bebizonyosodott, a kibertámadások száma világszerte folyamatosan növekvő tendenciát mutat.

A rendőrség az IP-kamerákat emelte ki, mint olyan elemek kategóriáját, amelyeknek különösen biztonságosnak kell lenniük. Főleg akkor, ha ezeknél megtartjuk a harmadik fél által beállított jelszót. Tavaly több olyan eset is történt, mikor ezek felvételét felvételeit pornográf oldalakra töltötték fel. Más intelligens otthoni eszközök, például a digitális zárak, az intelligens otthoni hubok és az intelligens tévék szintén sérülékenyek tudnak lenni. Ha pedig az ilyen eszközök veszélybe kerülnek, az a magánélet elvesztését, a személyes vagy pénzügyi információk megsértését vagy akár pénzbeli veszteséget is eredményezhet, amikor a számítógépes bűnözők a személyes adatokat jogosulatlan tranzakciók végrehajtására használják fel.

Kép: Gerd Altmann – Pixabay

Az ilyen tiltott tevékenységek megakadályozása érdekében a rendőrség azt tanácsolta az embereknek, hogy biztosítsák Wi-Fi hálózataikat, mivel ezek jelentik az intelligens eszközökhöz való hozzáférés kapuját. A Wi-Fi-felhasználók vendéghálózatot hozhatnak létre az útválasztójuk segítségével, és már ez megakadályozhatja, hogy a hackerek hozzáférjenek a főhálózat más fontos elemeihez.  Ilyenek például az okostelefonok vagy a laptopok, amelyek általában még több magáninformációt tartalmaznak.

A felhasználóknak engedélyezniük kell a kétfaktoros hitelesítést is, ha ilyen szolgáltatás elérhető, és erős és egyedi jelszavakat kell használniuk, mivel az alapértelmezett jelszavak könnyen megfejthetők. Fontos továbbá a jelszavak folyamatos változtatása is, és az elérhető frissítések rendszeres futtatása. Célszerű kikapcsolni az intelligens eszközök olyan funkcióit, amelyeket nem használunk. Ilyen lehet például a hangvezérlés, hiszen ekkor a mikrofon nem tud akaratunk ellenére hangokat rögzíteni.  Fontos, hogy az intelligens otthon olyan eszközökkel rendelkezzen, amiről tudható, hogy kellő gyári védelemmel is rendelkezik. Tekintve, hogy ez az igény egyre jobban megjelenik a piacon, így a témában kevésbé jártas felhasználók is tudnak majd tájékozódni, hogy számukra mi lehet megfelelő, és mi nem.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!