Kép: PIRO4D-Pixabay

A jelenleg még korai fázisban lévő 5G több fronton is forradalmat ígér, de mindehhez elengedhetetlen a műholdas integráció. 

Az 5G a  távközlési hálózatok ötödik generációja, amely új lehetőségeket kínál az emberek, a vállalkozások és a vállalatok számára a gyorsabb sebesség, a nagyobb forgalmi kapacitás, az alacsony késleltetésű kommunikáció és a jobb helymeghatározás révén. Ennek a technológiának az alkalmazási területei igen szerteágazóak. Szállításra használt drónok, önvezető járművek, szállítmányozás, kiterjesztett valóság, tárgyak internete, távoktatás, telemedicina megoldások, környezetfigyelés és intelligens városok egyaránt szerepelnek a repertoárban. A jelenleg korai telepítési fázisban lévő 5G az idei év végére több mint 1 milliárd embert fog elérni a lefedettségi területeken. Ebből a célból elengedhetetlen a műholdas integráció a földi hálózatok kiegészítésére.

Miért kellenek a műholdak? 

A műholdak kulcsfontosságú szerepe ott csúcsosodik ki, ahol földi hálózattal nem, vagy csak hatalmas költségek mellett lehet elérni a lefedettséget. A földi 5G bevezetése fokozatos lesz, és a nagy népsűrűségű területekre fókuszál elsősorban, mint amilyenek a nagyvárosok, egyetemek, autópályák, nagysebességű vasúti hálózatok. A műholdas integráció ellenben ott is lefedettséget nyújt, ahol a földi megoldás problémás lenne.

Kép: PIRO4D-Pixabay

A kulcsfontosságú vertikális piaci szektorok szinte teljes körű lefedettséget igényelnek, és a globális mobilitásra, valamint a folyton rendelkezésre álló, megbízható kapcsolat biztosítására támaszkodnak. Ezen funkciók pedig csak műholdon keresztül lehetségesek. Az ágazatok közül a legkomolyabb igényt a mobil kommunikáció, a közlekedés és a logisztika, a nehezen elérhető területeken pedig például a katasztrófavédelem támasztja.

Az ESA sem tétlen 

A Space19 + ESA miniszteri konferencián létrehozták a „Space for 5G” elnevezésű 5G stratégiai programvonalat (SPL). Az SPL 5G olyan tevékenységeket és projekteket finanszíroz, amelyek célja a vállalkozások és a társadalom digitalizációját támogató közös megoldások. Az SPL 5G a kapcsolódó 5G kezdeményezésekkel koordinálva zajlik európai és nemzeti szinten a különböző tagállamokban.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!

FORRÁSEuropean Space Agency