kína
3D Animation Production - Pixabay

Az biztos, hogy Kína öles léptekkel halad az 5G kiépítésében, és könnyen gondolhatjuk, hogy hatalmas az erőfölény az ázsiai országnál. De vajon tényleg így van? 

Az elmúlt hónapok alatt elég sok hír szólt arról, hogy ki tiltja a Huawei eszközeit az 5G kiépítésben, és melyik ország zárkózik el attól, hogy beengedje magához a kínai óriást. Annyi biztos, hogy a távközlési szakemberek többsége szeretné, ha kevesebb lenne a tiltás, és több az együttműködés. A kínai erőfölény csökkentésére megfelelő törekvés a nyílt RAN, és sokkal jobb annál, mint a pekingi- módszer, miszerint a kormány erősen részrehajlóan igyekszik támogatni egy céget.

Ugyanakkor azt is érdemes tudni, hogy az elkövetkezendő öt évben a cégek nem fogják felhőalapra cserélni a jelenlegi szolgáltatásaikat. Ettől függetlenül idővel a gazdaság jelentős része 5G-alapon működik majd, de ez a folyamat még nagyon az elején tart.

Bár Kína elég keményen reklámozza az 5G-t, az eldugottabb helyeken internet sincs. Kép: Nikkei Asian Review

Ami pedig Kína és az erőfölény tekintetében mindenképpen fókuszban kell, hogy legyen: az ázsiai ország számai elsöprőnek tűnnek, de fontos információ, hogy ebben az esetben a mennyiség nem egyenlő a minőséggel. Tény, hogy a három legnagyobb szolgáltató hatalmas előfizetői bázissal rendelkezik, de ez még messze nem elég. Az 5G jelentősége ugyanis a szakértők szerint az iparban fog igazán megmutatkozni, és itt lehet majd bajban Kína.

Mert nincsenek olyan cégei, mint a Microsoft vagy az Oracle, nem is beszélve az USA és az EU azon üzleti résztvevőiről, akik képesek gyorsan integrálni az ötödik generációs technológiát. A kínai vállalatok felhőalapú működése elenyésző, a termelékenység növekedése megtorpanni látszik, és sok olyan vállalkozás van, amelyik nem lelkesedik a fizetős szoftverhasználatért. Ezek magyarázzák azt, hogy Kína miért borítja talicskával a pénzt az iparmodernizációs programjába, valamint az olyan új technológiákba, mint az 5G, a mesterséges intelligencia, vagy éppen az önvezetés. Éppen csak az nem világos, hogy az ország képes-e maradéktalanul elérni a céljait. Tehát nem feltétlen kell azonnal pánikba esni, és túlbecsülni Kína erősségeit.