nokia
Kép: Tek Deeps

A Nokia utolsó negyedéves nettó nyeresége 1 százalékkal 811 millió euróra csökkent, míg az eladások 5 százalékos visszaesést mutatnak, de a cég szerint ez bőven az elviselhető határon belül van. 

A finn Nokia távközlési hálózat-szolgáltató csütörtökön a vártnál kisebb profitcsökkenésről számolt be a negyedik negyedévben. A cég azt is elismerte, hogy kihívásokkal néz szembe az 5G-hálózatokért folytatott versenyben, különösen az észak-amerikai piacon. Pekka Lundmark, az augusztusban kinevezett vezérigazgató szerint az eredményt stabilnak minősítette, de figyelmeztetett, hogy az idei év sem lesz könnyű. Úgy fogalmazott, hogy a 2021-es év kihívásokkal lesz tele, főleg az észak-amerikai piacon tapasztalható piaci részesedés csökkenése, és az árak eróziója miatt.

Lundmark vezetésével a Nokia megújította üzleti stratégiáját annak érdekében, hogy az 5G piacon szoros globális versenyben tudjon maradni a versenytársakkal szemben. Itt főleg a Huawei és az Ericsson neve merül fel. A Nokia a szerződésállományról is szót ejtett, ami azt jelenti, hogy jelenleg 45 üzemeltetővel 195 kereskedelmi 5G szerződést írt alá. További érdekes információ, hogy a vállalat igazgatósága 2020-ra nem javasol osztalékot kifizetni, köszönhetően az 5G hálózatokba, és az egyéb, stratégiai fontosságú területekbe való beruházásokra. Természetesen gond azért nincs, mert bár az 5 százalékos árbevétel csökkenés elsőre nem hangzik jól, még így is 6,6 milliárd euróról beszélünk, amit a céghez befolyt.