Kép: The Verge

Eric Schmidt, a Google egykori fejese fejtette ki gondolatait arról, hogy az USA számára miért nem akkora siker a 80 milliárd dolláros aukciós bevétel. 

Eric Schmidt szerint egy olyan világban, ahol a számítástechnika kulcsfontosságú az innováció és a versenyképesség szempontjából, az erős digitális infrastruktúra a legfontosabb a gazdasági életképesség és a nemzetbiztonság szempontjából. Az 5G kiépítése pedig az Egyesült Államok és szövetségesei számára sürgős prioritásnak kell, hogy legyen. Főleg annak tükrében, hogy Kína milyen erőteljes lépésekkel halad, bár mások szerint nem kell az ázsiai országot ilyen téren túlértékelni.

Az éljenzés mögött negatív folyamatok indulhatnak

Az USA Szövetségi Hírközlési Bizottságának múlt havi spektrum-aukcióján  rekordméretű, 81 milliárd dolláros bevétel jött össze, amit az 5G győzelmeként ünnepeltek. Valójában ez egy digitális visszaesés, amelyet Amerika és szövetségesei nem engedhetnek meg maguknak. Ugyanis semmiféle érdemi követelmény nincs előírva a szükséges hálózati infrastruktúra kiépítésére. Eric Schmidt úgy véli, a távközlési cégek számára a spektrumért fizetett hatalmas összegek csökkentik a pénzügyi lehetőségeiket. Sőt, gyorsulás helyett valószínűleg a befektetések lassulására és leépítésekre lehet számítani.

Kép: Bloomberg

Véleménye szerint a 81 milliárd dollár kormányzati szinten csupán egy apró összeg, és a pénz szinte biztos, hogy nem az 5G hálózatok fejlődésének gyorsítására fog menni. Mindezek eredménye pedig előre látható: az amerikaiaknak magasabb árakkal és gyengébb digitális szolgáltatásokkal kell szembenézniük. Schmidt megfogalmazása szerint “a holnap internete a tegnapé”. Ez történt akkor, amikor az európai távközlési társaságok a 2000-es évek elején a 3G aukciók során kezdtek költekezni, és nagyon sok időbe tartott, mire kiheverték az akkor elkövetett hibákat.

Az aukciós bevételt az 5G-re kell fordítani

Eric Schmidt elég komoly kritikával illeti a kormányát is, mikor azt mondja, a döntéshozóknak minden rendelkezésre álló eszközt igénybe kell venniük a digitális infrastruktúra megerősítése érdekében, nem pedig a kormánykassza feltöltésére kell összpontosítaniuk. Agresszív, innovatív stratégiákra van szükség az infrastruktúra gyors kiépítésének elősegítéséhez. Megmutatni a világnak, hogy léteznek életképes alternatívák a kínai digitális hegemónia helyett. Ennek három módja van: a Kongresszusnak a 107-es aukció bevételét kell felhasználnia egy speciális adatinfrastruktúra-alap számára, hogy közvetlen támogatást nyújtson azoknak az államoknak, amelyek fizikai 5G-infrastruktúrát építenek. A pénzt a gyors kiépítést segítő támogatásokra kell fordítani, az így keletkezett költségeket pedig kompenzálja majd a nagyobb adatsebesség által indukált gazdasági fellendülés.