Kép: Sapien Labs

Az ötödik generációs technológia segítségével a fejlett mesterséges intelligencia elhozhatja az érzelemfelismerés korát.

Az 5G kommunikációs technológia megjelenésével és a mesterséges intelligenciával való integrációjával egy új korszak hajnalát éljük, amelyben az emberek, a gépek, a tárgyak és az eszközök olyanok, mint még soha. Ezt a korszakot olyan intelligens eszközök és szolgáltatások jellemzik, mint az önvezető autók, az intelligens drónok és az intelligens egészségügy. Ehhez kapcsolódik az a projekt, melyben a kutatók jelenleg a mesterséges intelligencia alapú érzelemfelismerés lehetőségét vizsgálják. Beleértve annak működését, alkalmazási területeit, előnyeit, hátrányait, és biztonsági követelményeit.

Az IEEE Network nemrégiben megjelent tanulmányában Hyunbum Kim professzor, a koreai Incheon Nemzeti Egyetem kutatócsoportjának vezetője az MI-alapú, 5G-be integrált, 5G-I-VEmoSYS nevű virtuális érzelemfelismerő rendszerrel foglalkozik. Ez az emóciók és testmozgás, testtartás alapján von le következtetéseket. A professzor szerint az érzelmek az emberek legfontosabb jellemzői, amik nagyban megkülönböztetik a gépektől.

Kép: Call Centre Helper

Egyes érzelmek azonban megzavarhatják a társadalom normális működését és veszélybe sodorhatják az emberek életét. Teljesen egyet is lehet érteni a professzor mondókájával, hiszen elég a Germanwings 9525-ös járatára gondolni, amit a pilóta szándékosan vezetett neki a hegyoldalnak. Éppen ezért a megfelelő technológia komoly potenciállal rendelkezhet az esetleges problémákat okozó érzelmek felismerésére. Kim egészen messzire megy a példa magyarázásában, hiszen azt mondja, az érzelemfelismerés és az 5G segítségével egy instabil sofőr esetében a közelben tartózkodó felhasználók okoseszközeiken keresztül értesülhetnek a veszélyről.

Kim professzor csapatának virtuális érzelemrendszere legalább ötféle érzelmet képes felismerni (jókedv, öröm, semleges állapot, szomorúság, harag), és három alrendszerből áll, amelyek a detektálással foglalkoznak, és az emberi érzelmek feltérképezése a feladatuk. Ezeket az érzelmi információkat az AI-VEmoFLOW kezeli, amely lehetővé teszi a specifikus érzeleminformációk áramlását adott időben adott területre. Végül a Mesterséges intelligencia-virtuális érzelemtérkép vagy az AI-VEmoMAP ezen virtuális érzelemadatok nagy részét felhasználva létrehoz egy virtuális érzelmi térképet, amely felhasználható a fenyegetések felderítésére és a bűnmegelőzésre.