élmény
Kép: Gerd Altmann - Pixabay

A távközlés fejlődésének új szakaszába lépünk, és ez hatalmas lehetőség a tárgyak internete (IoT) számára. 

Az átlagember számára az 5G továbbra is elég zavaros dolognak tűnhet, tisztázatlan előnyökkel, és ismeretlen hátrányokkal. Bár már többször írtunk ezekről, érdemes újra és újra megnézni, ki mit gondol a témáról a szakemberek részéről. Ezúttal Carsten Rhod Gregersen, a Nabto feje osztotta meg gondolatait arról, mi a helyzet a tárgyak internete és az 5G terén 2021-re nézve.

Amit tudunk

Általánosságban elmondható, amit eddig is tudtunk, hogy akár 4 Gbps sebesség is elérhető, ami lehetővé teszi, hogy több eszközt távolról irányítsunk olyan területeken, amelyeknél a valós idejű hálózati teljesítmény kritikus fontosságú. Ilyen lehet például a nehézgépek távvezérlése veszélyes környezetben, ezáltal javítva a munkavállalók biztonságát, sőt a távműtéteket is. Eddig lehetetlen volt a vezeték nélküli hálózatokkal történő távműtét, mivel a bemenet és a kimenet közötti késleltetési idő körülbelül negyed másodpercet tett ki. Az 5G viszont szinte azonnal 2 milliszekundumra csökkenti a késleltetést az eszközök között. A tesztek azt mutatják, hogy az 5G egymillió csatlakoztatott eszközt képes támogatni négyzetkilométerenként – tízszer többet, mint amennyi az LTE-vel lehetséges.

Amit nem tudunk

Az 5G nem csupán a tárgyak internete terén tartogat  érdekességet, így nem csoda, hogy sokan izgatottan várják az elterjedését. Csakhogy a felfokozott érdeklődésnek ellenpólusa is van, amit nehezít, hogy a túlzott elvárások, vagy éppen a tájékozatlanság információtorzulást okoz. Nem is beszélve a konteókról, és a már most is egyértelműen jelenlévő fizikai rongálásokról.

Kép: Web Werks

De nem csak a nevetséges összeesküvés-elméletek légbőlkapottak, hanem az is, hogy az 5G egyik napról a másikra megváltoztatja a világot. A hálózat kiépítése, illetve a meglévő bővítése időbe telik, és az ilyen fejlesztések több évet vesznek igénybe. Az Ericsson legfrissebb mobilitási jelentése szerint 2022-ben 550 millió 5G előfizetés lesz. Tehát még mindig évekre vagyunk attól, hogy a tárgyak internete a távműtétekben vagy a nehézgépekben általánossá váljon.

Mi történik 2021-ben, és azt követően? 

Az egyik fontos dolog, ami meghatározza az ötödik generációs technológia terjedését az idei évben, és azon túl is, az ár. Az 5G drágább, mint más kommunikációs módszerek, ami megakadályozhatja azt, hogy a kisebb gyártócégek, vállalkozások alkalmazzák. Ugyanakkor a nagyok számára már most is fontos, hogy a termékeiket minél alacsonyabb áron tudják adni, tehát több pénzt tudnak befektetni még akkor is, ha esetleg a kezdeti időben buknak rajta. Fontos információ, hogy tavaly január és július között az 5G-s telefonok ára átlagosan 200 dollárt csökkent, részarányuk az összes telefon között azonban 3 százalékról 11 %-ra nőtt. Érdekes lesz megfigyelni, ahogy a gyártók és a vásárlók elképzelései hogyan közelednek majd egymáshoz. Másik tényező az energia, aminek kapcsán meg kell gondolni, hogy kinek van szüksége az 5G-re, és kinek nincs. Legalábbis a jelenlegi kezdeti szakaszban még mindenképpen így van, de hosszabb távon a legtöbb iparágban és területen nem lesz elengedhető az 5G-re váltás.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!