Kép: Extreme Tech

A Ford szeretne az önvezető és az elektromos autók forradalmának vezetője lenni, ezért rengeteg pénzt tol a fejlesztésekbe 2025-ig. 

Jim Farley, a Ford vezérigazgatója a társaság múlt heti, negyedik negyedéves beszámolójának alkalmával azt mondta, hogy 2025-ig 29 milliárd dollárt fektetnek autonóm és elektromos járművekbe, ami drámai módon megnöveli kiadásaikat ezeken a területeken. Farley szerint a vállalat “agresszívebb” megközelítést alkalmaz az automatizálás és a villamosítás terén, korábban, így az már nem elég, hogy 2022-ig 11,5 milliárd dollár elköltését vállalták villanyautós fejlesztésekre. A vállalat vezérigazgatója szerint ez az újabb, kötelezettségvállalás kizárólag azt a célt szolgálja, hogy a cég vezető szerepet töltsön be az elektromos járművek világszintű forradalmában.

Kép: Ford

Mindez természetesen nem a semmiből jött költekezés, hiszen a Ford már most is számos partnerségi megállapodással rendelkezik. Sőt, már 2017-ben egymilliárd dollárt fektetett be az Argo AI nevű cégbe, ami mesterséges intelligenciával foglalkozik. Az idei év elején rendezett CES-en a General Motors (GM) vezérigazgatója, Mary Barra elmondta, hogy az autóipar “inflexiós ponton van” az EV üzemű autók elfogadása terén, és ezt most Farly is elismételte. Megjegyezte, hogy Európában a tavalyi év utolsó hónapjában minden tizedik eladott autó tisztán elektromos üzemű volt, és Kínában is egyre jobban erősödik az érdeklődés. A Ford vezérigazgatója szerint bár az elektromos autók jelentősége átmeneti állapotban van, de a tendencia egyértelműen érződik. Az emberek, beleértve az Egyesült Államokat is, egyre jobban érdeklődnek e-mobilitás iránt.