Kép: Wallpaper Cave

Franciaország polgári repülésért felelős hatósága (DGAC) szerint az ötödik generációs technológiát kihasználó telefonok problémát okozhatnak a repülés számára.

A DGAC figyelmeztetett, az okostelefonok legújabb generációja zavarhatja a repülőgépek magasságmérő műszereit, ezért a hatóság azt javasolja, ezeket a telefonokat mindenképpen kapcsolják ki repülés közben. Itt azonnal meg kell említeni, hogy nem a francia hatóság az egyetlen, amelyik erre a következtetésre jutott, hiszen korábban az amerikai RTCA hallatta a hangját ugyanebben a témában. A DGAC szóvivője úgy fogalmazott, hogy az 5G eszközök használata a repülőgép fedélzetén interferencia kockázatához vezethet, amely potenciális hibaforrása lehet a magasságmérő vonatkozásában. Ez az említett műszerhez hasonló, vagy akár nagyobb “erővel” rendelkező közeli frekvenciaforrásból származó jel interferenciájának köszönhető.

Kép: ProToura

A hatóság a kérdésről az elmúlt héten közleményt küldött a légitársaságoknak, amelyben azt javasolta, hogy az 5G telefonokat vagy teljesen kapcsoltassák ki, vagy repülés közben “repülőgépes üzemmódba” állíttassák be. Ami nem lenne újkeletű dolog, hiszen a legtöbb országban már régóta megkövetelik a mobiltelefonok kikapcsolását vagy repülőgépes üzemmódba helyezését. Pontosan azért, mert aggodalmak vannak azzal kapcsolatban, hogy a mobil távközlési hálózatok korábbi generációi megzavarhatják a repülőgép navigációs és kommunikációs berendezéseit. A DGAC megjegyezte továbbá, hogy az 5G bázisállomások elhelyezésének feltételeit is komolyan vizsgálni kell, hogy ne jelentsenek interferencia-kockázatot a gépek számára leszállás közben.