Kép: NDTV Gadgets 360

A környezetterhelés csökkentése azonban nem csupán azért lehetséges, mert az 5G energiahatékony, hanem azért, mert az egyes iparágak új lehetőségekhez jutnak a segítségével.

Az Ericsson vezérigazgatója, Börje Ekholm a davosi virtuális konferencián osztotta meg gondolatait a hallgatósággal, ahol a Világgazdaság szerint számos olyan dolog hangzott el, amely az 5G előnyeit ecseteli. A vírushelyzet miatt tavaly az átlagos felhasználó napi 1 órával többet mobilnetezett, és 2,5 órával lógott többet a vezetékes hálózaton. Szemmel láthatóan megnőtt a videohívások száma, de ugyanígy kilőtt az elektronikus kereskedelem és az online játékok iránti kereslet. Ezután rátért arra, hogyha a járvány elmúlta után újra a korábban is fennálló problémáinkkal foglalkozunk – mint a klímaváltozás -, akkor nyomni kell a gázt, és ebben az 5G az egyik főszereplő.

Börje Ekholm – kép: NyTeknik

Börje Ekholm ismertette, hogy az Ericsson az elmúlt hónapokban a Telefónica közreműködésével brazil és spanyol területeken vizsgálta az 5G energiafogyasztását. Ezen időszak alatt kiderült, az 5G adategységre vetített energiafogyasztásban 90 százalékkal takarékosabb, mint a 4G. Habár a vállalat szerint a teljes infokommunikációs szektor még a kibocsátások 1,5 százalékáért sem felelős, más szektorokban komoly zöldülést okozhat. Itt elsősorban a mezőgazdaságra, mobilitásra, és gyártásra lehet gondolni, ahol akár 15 százalékos csökkenés is várható. Elég a svájci központú Agroscope nevű kutatóközpont eredményeit figyelembe venni. Ők ugyanis a talaj nedvességét, a termények növekedését, az időjárást és az állatok mozgását monitorozó érzékelők adatai alapján 10 százalékkal csökkentették a nitrogénalapú műtrágya felhasználását a terméshozam romlása nélkül. Tehát nem csupán maga az 5G energiahatékony, hanem vele más területek termelése is zöldebbé, gazdaságosabbá tehető.