Kép: Medium

Vajon ha egyszer tényleg ellepjük a Marsot, és bányásszuk a Holdat, lehet emberközpontú közösségeket alkotni más bolygókon?

Ahogy azt többször megírtuk már, az 5G nagy lendületet ad az intelligens városok fejlődésének is, olyannyira, hogy bár még odébb van, de felmerül a kérdése a más égitesteken való bányászatnak, és városi életnek is.

Egyre jobban körvonalazódik a lehetősége az olyasfajta űrversenynek, ami a Holdra és a Marsra koncentrál. Ezekkel kapcsolatban jelenleg az látható, hogy hasonlatos a helyzet ahhoz, mint amikor a tengereken zajlott versengés. Itt a középpontba szokás szerint a a területek és a rendelkezésre álló erőforrások feletti jogok dominálnak. Elon Musk maga is úgy fogalmazott, hogy a Starlight projekt másfajta szolgáltatási feltételeket és jogi szabályozást követel, mint ami itt a Földön van. Az ENSZ egyébként korábban már rendelkezett arról, hogy miként kellene a témához viszonyulni, és ajánlása szerint a holdi erőforrások az emberiség közös örökségét képezik. Főleg azért, mert a jelenlegi klímaállapot kiválóan rámutat arra, mi történik, ha az emberiség igényei túlzóvá válnak.

Kép: International Business Times

Csakhogy az űrbéli törekvések már eddig is sok milliárd dollárt emésztettek fel, és sokan látnak benne üzletet. Márpedig ahol üzlet van, ott rendszerint eltorzulhatnak a folyamatok, de ami a leginkább aggasztó, hogy a más bolygókon létesíthető városok tekintetében az emberközpontú közösségek kérdése nem igazán bukkan fel. A földi körülmények között már megtanultunk városi életet élni, fejleszteni a lakókörnyezetet, és a lehetőségekhez mérten békés életvitelt folytatni. Hasonlóan kellene eljárni a Marson is, alapul véve az intelligens városok működését, mint amilyen több helyen található például Barcelónában. A digitális kommunikáció az űrben létrehozott emberi közösségekben kiemelt szerephez jut majd. A digitális eszközökhöz méltányos és egyenlő hozzáférést kell biztosítani az űrben minden ember számára, függetlenül attól, hogy mi a munkája, vagy mennyi vagyonnal rendelkezik.

Kép: Universe Today

A takarítónak vagy az űrszálloda szakácsányak ugyanolyan lehetőségekkel kell biztosítani, hogy kommunikálhassanak családtagjaikkal a földön, mint egy űrhajósnak, vezérigazgatónak vagy hírességnek. Tehát fel kell tenni a kérdést, hogy emberközpontú, nyitott, demokratikus elvek mentén szeretnénk-e építkezni, vagy engedünk annak a káros jelenségnek, amelyek a technológiai fejlődéssel együtt olykor megosztottságot, egyenlőtlenségeket, folyamatos megfigyelést és magányt eredményez. Most még van idő ezeken gondolkodni, és megfelelő megoldásokat keresni, mielőtt olyan űrkolóniák jönnek létre, ahol már nem lehet visszafordítani a negatív folyamatokat.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!