Kép: Pinterest

Eddig is tudtuk, hogy hatalmas pénzek fognak gazdát cserélni az ötödik generációs technológia bevezetése kapcsán, és ez most ismét bebizonyosodott. 

A Verizon Communications Inc. 45 milliárd dollárt kínált az 5G vezeték nélküli rádióhullámokért egy kormányzati aukción, amin rekord méretű összegek merültek fel a nagy távközlési cégek versenyének köszönhetően. Az aukciót lebonyolító FCC (Federal Communications Commission szerint az AT&T Inc. tette a  második legmagasabb ajánlatot, 23 milliárd dollárral. A résztvevők között volt még a T-Mobile US Inc. és az olyan fizetős televízió-szolgáltatók is, mint a Dish Network Corp., a Comcast Corp. és a Charter Communications Inc. Többen már komoly adósságokba is verték magukat annak érdekében, hogy megszerezzék a számukra szükséges spektrumokat.

Kép: Fierce Wireless

Az aukció decemberben kezdődött, és az összeg napokon belül meghaladta az elemzők 47 milliárd dolláros becslését, hogy végül 81,2 milliárd dolláron állapodjon meg. Az, hogy az egyes cégek a büdzséjükhöz képest mennyire lépték túl az előzetes elvárásokat, mindent elmond arról, mekkora a jelentősége a frekvenciáknak azok számára, akok világelsők szeretnének lenni. Erre lehet jó példa más területről, hogy a Deutsche Telekom AG támogatásával a T-Mobile 9,3 milliárd dollárt költött tavaly áprilisban a Sprint Corp. felvásárlására. Ezzel ugyanis elég nagy szeletet hasított magának a 2,5 GHz-es spektrumban. A versenynek pedig nincs vége, és biztosak lehetünk benne, hogy továbbra is hatalmas pénzek fognak forogni az 5G körül.