Európa
Kép: McKinsey & Company

A kontinens számára 2021 a felzárkózás éve kell, hogy legyen, ha nem akar nagyon lemaradni Kínától és az Egyesült Államoktól. 

Az ötödik generációs technológiában az európai felzárkózás kulcsfontosságú annak érdekében, hogy a COVID-19 járványból versenyképesen kecmeregjen ki a kontinens. Ezzel az Unió is tisztában van, így a rendelkezésre álló 750 milliárd eurós büdzsé egyötöde a digitális felzárkózásra lesz költve. Akadályozza azonban a folyamatot az, hogy nincs egyöntetűen elfogadott politikai álláspont az Egyesült Államok részéről elvárt Huawei “mentességre”. Ugyanakkor a tengerentúlon januárban történt elnökcsere elősegítheti a bevezetés felgyorsítását, amivel létrejöhetnek az intelligens gyárak, előtérbe kerülhetnek az önvezető autók, és az egészségügy teljes technológiai fejlesztése.

A mezőgazdaságban is kulcsfontosságú lesz az 5G, Kép: FOEE

Pekka Lundmark, a Nokia hálózati berendezésgyártó divíziójának vezérigazgatója szerint Európa sajnos egyértelműen lemaradásban van. Ám szerinte 2021-ben mindenképpen gyorsuló ütemben fog haladni a bevezetés, olyannyira, hogy az 5G-s előfizetések száma a jelenlegi egy százalékról a következő 5 évben 55 százalékra ugrik majd. Az Európai Bizottság szóvivője szerint az első kifizetéseket 2021 nyarán lehet lehívni, tehát alig néhány hónap múlva nagy változásokat tapasztalhatunk. A spanyol Telefonica számításai szerint a különböző digitális projektek révén az ország lefedettsége 2025-re 85 százalékot érhet majd el. Míg egy egyéni előfizető az eddig megszokott dolgokra fogja használni az 5G-t, a technológia legfőbb előnye üzleti felhasználóknál az új vállalkozások létrehozásában, gyárak automatizálásában és kritikus infrastruktúrák, például elektromos hálózatok üzemeltetésében rejlik.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!