Kép: Digital trends

A kérdés természetesen nem az, hogy vajon érdekel-e ötvenezer embert az MWC 2021, hanem az, hogy a vírushelyzetre tekintettel miként lehet fogadni őket. 

Az elmúlt évet erőteljesen jellemezték a mobil világkongresszus idei sorsával kapcsolatos találgatások. Az MWC 2021 általában február végén van, az idei rendezvényt azonban júniusra halasztották a koronavírus miatt. Amikor az átütemezés tavaly megtörtént, a szervezők valószínűleg arra számítottak, hogy 2021 normálisabb év lesz majd, ám nem így lett. Ugyanakkor a GSMA eltökéltnek tűnik a rendezés mellett, és a szervezet vezetője, John Hoffman szerint simán lehetne 50.000 látogatóra számítani.

Van egy tervük

Éppen ezért közzétették az ezzel kapcsolatos egészségügyi biztonsági tervet, amit a katalán hatóságok is jóváhagytak. A hangár jellegű konferenciahelyszínen tesztelési lehetőséget, és érintésmentes környezetet biztosítanak. Mindemellett benne van a tervezetben az “újragondolt vendéglátás”, valamint a koronavírus marsallok elképzelése, akik azért felelősek, hogy az emberek kommunikációja is érintéstől mentes legyen. Az elképzelések szerint az érdeklődők komolyabb ellenőrzésre számíthatnak, mint akik ebolás zónából térnek haza. A csekkolás már a reptéren kezdődik, hiszen három napnál korábbi negatív teszteredményt kell felmutatni. Természetesen lesz testhőmérséklet ellenőrzés is, aki pedig maszk nélkül jelenik meg, azonnal elhajtják.

Indikátorrendezvény? 

Az MWC 2021 több tekintetben akár teszt is lehet arra nézve, hogy egy ekkora esemény megvalósítható-e fertőzésveszély nélkül. Továbbá felmérheti az igényt olyan téren, hogy mekkora igény lenne a hétköznapokban az üzleti jellegű utazásokra. Van azonban számos negatívum is, így többek között az, hogy a normális esetben 100.000 látogatót vonzó rendezvényről hazatérők súlyos honi korlátozásokkal szembesülhetnek. Karanténba küldhetik őket napokra, hetekre, amivel viszont kiesnek a munkából. Azt is figyelembe kell venni, hogy jelenleg a 7,7 milliárd emberhez képest mindössze 284 millió oltást adtak be, tehát messze nem lehet még arról beszélni, hogy már sokaknak van védettsége.

Arról nem is beszélve, hogy mit szólnak Barcelonában a helyiek ahhoz, ha számos országból érkeznek hozzájuk vendégek. Érthetően a vendéglátóhelyek  tulajdonosani, a taxisok, a szállásadók bizonyára a levegőbe lövöldöznének örömükben, de a lakosok jelentős része nem biztos, hogy hasonlóképpen tenne. Az MWC rajongói szerint semmi sem pótolhatja a személyes találkozást egy tányér pimientos felett. Ugyanakkor a tavalyi rendezvény hiánya nem akadályozta meg a cégeket abban, hogy nagyobb bejelentéseket tegyenek. És a személyes találkozó elveszítheti vonzerejét, ha maszkok, közösségi távolságtartás és kézfertőtlenítő szerek mellett zajlik.