Kép: Chickenonline - Pixabay

Az Európai Bizottság elkészítette az EU-s ütemtervet arra nézve, miként teljesedhet ki a tagállamokban az 5G, és mindezt úgy hívja, hogy “digitális iránytű”. 

A digitális iránytű azt segíti, hogy az évtized végére a tagállamok minden háztartása gigabites nettel rendelkezzen, az 5G pedig a jelenlegi 14 százalék helyett teljes lefedettséggel működjék, írja a Napi.hu az MTI-re hivatkozva. Az EB szándékai szerint 2030-ra a jelenlegi 56 százalékról 80 százalékra nő azoknak az aránya, akik legalább alapvető digitális készségekkel rendelkeznek. További szándék az is, hogy 20 millió információ- és kommunikációtechnológiai szakember dolgozzon az Unióban, mégpedig úgy, hogy a nők aránya is növekszik ezen a területen. Uniós törekvés az is, hogy 2030-ra négy vállalkozásból háromnak felhőalapú számítástechnikai szolgáltatásokat, nagy adathalmazokat és mesterséges intelligenciát kell használnia.

5G Magyarország

A kkv-k több mint 90 százalékának pedig el kell érnie legalább az alapszintű digitális intenzitást. Margrete Vestager, az unió versenyjogi biztosa az ütemtervet bemutató sajtótájékoztatón azt mondta, a digitalizációs iránytű alapján fejlődő versenyképesség elengedhetetlen az Unió számára. Ugyanakkor szerinte arra is szükség van, hogy a polgárok befogadóak legyenek az új technológiákra, és lehetőségük is legyen kihasználni azokat. Mint nemrégiben megírtuk, szükség is van arra, hogy az EU nagyobb tempóban fejlesszen, amennyiben nem szeretne lépéshátrányba kerülni Kínával és az Egyesült Államokkal szemben. Ehhez azonban konszenzus kell azt illetően, hogy a Huawei részt vehet-e az uniós törekvésekben, és ha igen, akkor milyen mértékben.

FORRÁSNapi.hu