huawei
Kép: Inside Telecom

Hiába izmozott a Trump-kormányzat a kínai óriással, az úgy tűnik, köszöni szépen, jól van, és nem mellesleg világelső az 5G-s szabadalmak terén. 

Habár az Egyesült Államok és még néhány európai ország kereszteshadjáratot hirdetett a Huawei ellen, nagyon úgy néz ki, a mamutcéget nem küldte a padlóra a dolog. Továbbra is intenzív lendülettel lapátolják a szenet az 5G-gőzős kazánjába, méghozzá olyannyira, hogy első helyen állnak az 5G-s világszabadalmak mennyiségének listáján. A 2021. februári adatok szerint a Huawei globálisan 15,4 százalékot mondhat magáénak, és őt követi a Samsung a maga 13,3 százalékával.

Kép: HVG

Ez viszont azért érdekes, mert az 5G esetében meglepő, hogy a Samsung az ezüstérmes, hiszen ebben a szegmensben sokkal inkább a Nokiát halljuk hangosabbnak. Jóllehet, a finn cég éppen csak egyetlen tizedszázalékkal van lemaradva, tehát 13,2 százalékon áll, szóval szinte holtverseny van. Őt a Qualcomm követi 12,9 százalékkal, és a sorban az ötödikként az LG említhető meg, 8,7 %-kal. Látható tehát, hogy a szegmensben négy vállalat az, ami igencsak előre tart, mégpedig a Huawei, a Samsung, a Nokia és a Qualcomm. Érdekes viszont, hogy az egyébként szintén eléggé aktív Ericsson mindössze 4,6 százalékkal szerepel a listán, ami holtversenyben a ZTE-vel, a hetedik helyre elég. Hozzá kell tenni ugyanakkor, hogy a szabadalmak beadása elég pörgős, és ennek megfelelően a rangsor sokszor csak időszakos.