Kép: City of Santa Monica

A magyar nyelven keresztnév becézését jelentő LACI egy amerikai városban próbálja ki a szállításból eredő légszennyezés nullára csökkentésének lehetőségét. 

Santa Monica városa (Kalifornia), és a Los Angeles Cleantech Incubator (LACI) olyan zónát alakított ki, ahol a szállítás csakis zéró emissziójú eszközkkel történik. A jelenlegi kísérlet ahhoz a szándékhoz kapcsolódik, hogy 2028-ig az üvegházhatású gázok, és a légszennyezést további 25 százalékkal csökkentsék. A dolog lényege röviden annyi, hogy a kijelölt szállítási zónában elektromos kisteherautókat és robogókat, valamint távirányítású robotokat alkalmaznának. A programot segíti az Automotus nevű járműkezelő társaság, ami segít nyomon követni és elemezni a zónán belüli járművek aktivitását. Névtelen adatok gyűjtésével vizsgálja a károsanyag-kibocsátást, és figyeli a forgalom alakulását.

Kép: Smart Cities Dive

Mindezek alapján hatékonyabb és biztonságosabb szállítás érhető el, ami egyben időt és energiát is spórol. Mindez azért történik így, mert a Világgazdasági Fórum szerint 2030-ra a belvárosok tekintetében 36 százalékos szállítási növekedés várható. Ez pedig 11 perc plusz utazást jelentene az ingázóknak, de ami még rosszabb, 30 százalékkal növelné a kibocsátást. Ezenkívül a kibocsátásmentes zónák segíthetik a régió közlekedés-villamosítási törekvéseit, hiszen 2028-ban lesz megrendezve arrafelé az olimpia. A partnerségre lépett cégek és a városvezetés számos olyan újítást is tesztel a térségben, amelyeknek a célja a  helyi zöld munkahelyek létrehozásának elősegítése és az életminőség javítása. A jelenlegi tesztprogram célja, hogy látható legyen, el lehet tekinteni a hagyományos közlekedési rendszerektől, és létre lehet hozni egy élhető városi környezetet.