huawei
Kép: Inside Telecom

A Huawei rájött, miként tudna az USA tyúkszemére lépni, és jelen lenni az 5G-ben annak ellenére, hogy ezt az Egyesült Államok nagyon nem szeretné. 

Az már lerágott csont, hogy a Huawei elleni bojkottot az USA hirdette meg, amihez aztán még csatlakozott néhány ország. Ennek ellenére úgy tűnik, a kínai óriás nem fetreng a veszteségtől rángatózva a padlón, hiszen jelenleg szabadalmak terén vezeti a listát. És ha már szabadalmak, valakinek ott a gigacégnél kipattant az agyából, miként lehetne beszivárogni a elutasító országokba úgy, hogy azok ne tehessenek semmit. Ez pedig szintén a szabadalmakhoz köthető, mégpedig egyazon módon, ahogyan azt például az Apple és a Samsung teszi. Nemes egyszerűséggel licencelhetővé teszi a szabadalmait. A cég úgy véli, a szankciók ellenére ezzel nem lehet probléma, és az így befolyó pénzeket kutatásra és fejlesztésre költheti.

Kép: XDA Developers

Az 5G szabadalmakért telefononként a cég legfeljebb 2,50 dollárt szándékozik felszámítani. A Huawei úgy véli, hogy a folyamatos szankciók nem befolyásolhatják szabadalmi üzletágát, amelynek bevételei egyébként most is elég impozánsak. A cég szellemi tulajdonjogi vezetője, Jason Ding szerint 2019 és 201 között 1,2-1,3 milliárd dollár közötti bevételt hoz az üzletág. Egyes értesülések szerint a kínai gigacég igyekszik majd árban alámenni az olyan vetélytársaknak, mint a Nokia vagy az Ericsson. A licenccel egyebekben a kínai vállalat úgy gondolja, nem tud mit kezdeni a Biden adminisztráció sem, amely szintén úgy véli, a Huawei-nek semmi keresnivalója az ötödik generációs technológiában. Legalábbis náluk semmiképpen.