Kép: jplenio - Pixabay

2023-ra várhatóan az 5G több mint egymilliárd kapcsolatot fog támogatni világszerte. De vajon az ilyesfajta forradalom teljes készültségben találja-e a szolgáltatókat? 

Úgy a vállalkozások, mint a civil polgárok számára komoly lehetőségeket tartogat az 5G, bár előbbiek számára mindenképpen komolyabbak a dimenziók. Ugyanakkor a mobilhálózat-üzemeltetők is hatalmas pénzeket szakíthatnak az ötödik generációs forradalom nyomán. Raphaël Glatt, a BICS roamingplatformjának vezetője elmagyarázta, hogy az üzemeltetők hogyan tudják kihasználni a globális infrastruktúra és szolgáltatások előnyeit, és hogyan tudják a legjobban felkészíteni hálózatukat a jövőre. A BICS az a cég, amely lehetővé tette a világ első 5G interkontinentális roaming szolgáltatását 2019-ben. Azóta számos 5G fejlesztést jelentett be, köztük legutóbb az 5G roaming szolgáltatás elindítását az osztrák szolgáltató, a Three Austria és a svájci telekommunikációs vállalat, a Sunrise UPC között.

Megoldást a roamingra

Habár jelenleg az 5G RAN már valóság, a valódi, “kőkemény” 5G-re való áttéréshez évek kellenek. Ez pedig egy olyan kihívás, ami főleg roaming esetén jelentkezik, hiszen ha az emberek végre megint szabadon utazhatnak, rengetegen fognak roamingolni. Éppen ezért a szolgáltatók részéről lokális és regionális szinten is áttörés szükséges.

Kép: caeuje – Pixabay

Ennek az áttörésnek pedig alapkövetelménye, hogy az adatroaming sebessége, a csatlakozási és a pingidő a lehető legalacsonyabb legyen, javítva az 5G adatátviteli roaming szolgáltatásának minőségét. A BICS már készen áll minderre.

Fontos a globális kapcsolat

A Glatt által említett ügyfeleket nem csupán egyénenként kell elképzelni, hiszen komplett iparágakról van szó az egészségügytől, a gyártástól és az autóipartól a közművekig, a bányászatig, a mezőgazdaságig és a logisztikáig. Ezek közös jellemzője, hogy globális kiterjedésűek, és ezen vállalkozások által felügyelt végpontok megszakítás nélküli globális kapcsolatot igényelnek. Ez az, amire a mobilhálózat-üzemeltetőknek leginkább fel kell készülniük.

Evolúció vagy forradalom?

A végén eljutottunk a kiinduló kérdéshez: robotsebészet, önvezető járművek, élőerő nélküli feldolgozó üzemek, automatizált gyártósorok. Az 5G által elérhetővé váló lehetőségek valóban forradalmiak, azonban az odáig vezető út az evolúció. A szolgáltatóknak fejleszteniük kell az infrastruktúrát és el megismerniük, alkalmazniuk azokat a megoldásokat, amelyek lehetővé teszik számukra az áttérést. A regionális kitörés, a kezelt szolgáltatások és a biztonságos IPX hálózat kulcsfontosságú eleme ennek a kirakósnak. Ezzel a megközelítéssel lesznek képesek értéket teremteni ügyfeleik számára, és megfelelőek a hálózatok.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!