Kép: LCPDFR

Mivel a tömegbalesetekre való felkészülés költséges, és komoly logisztikai terheket jelent, ezért a mentősök a virtuális valóság segítségével készülhetnek fel rájuk. 

Első mondatban említenénk, hogy nem idehaza, hanem a texasi Austin városában történik mindez, ahol állami és privát összefogással készül a mentősök számára a megfelelő virtuális valóság környezete. A tömegbalesetekre felkészítő programok költségesek, és megtervezésük, kivitelezésük komoly szervezést igényelnek, főleg a jelenlegi járványhelyzet körülményei között. Ettől függetlenül évente legalább egyszer mégis végre kell hajtani úgy, hogy lehet, a gyakorlatban évekig nem lesz szükség az így szerzett tudásra. Éppen ezért lehet jó egy olyan VR-képzés, amivel folyamatosan szinten tartható az EMT-k személyzetének tudása.

Kép: Smart Cities Connect

Így a tréningeket akár a munkahelyükön, akár a saját otthonukban folyamatosan gyakorolhatják a munkavállalók. Keith Noble, az Austin-Travis Megyei Sürgősségi Orvosi Szolgálat (ATCEMS) parancsnoka szerint készen kell állniuk bármilyen válsághelyzetre. A VR-technológia pedig jól illeszkedik a jelenlegi környezetbe, amiben egy halom dolgot virtuálisan végeznek el, biztonságosan és hatékonyan. Az ATCEMS és a város Kommunikációs és Technológiai Menedzsment osztálya egy helyi startuppal, az Augmented Training Systems-szel működött együtt a platform létrehozásában. A platform lehetővé teszi az edzés és a teljesítmény pontosságának nyomon követését. A város tisztviselői szerint a virtuális valóság igénybevételével végzett tesztek során bebizonyosodott, hogy akik nem csak fizikai, de VR-képzésben is részesülnek, ritkábban hibáznak, feladataikat pedig rövidebb idő alatt végzik el.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!

FORRÁSSmart Cities Connect