Kép: Analitics Insight

Ha nem is viharos sebességgel, de egyre több olyan technológia jelenik meg a városokban, ami intelligensé teszi őket. Ami egyben kiszolgáltatott helyzetet is jelent a kibertámadásoknak. 

Míg nem is olyan régen még fizikailag kellett bántalmazni valakit azért, hogy belőle erőszakkal információt lehessen kicsikarni, mostanra – kis túlzással – elég ehhez egy laptop. Főleg akkor lesz ez így, amikor az 5G igazán erőre kap, és a nagyobb települések mind több olyan technológiát használnak, ami ehhez kapcsolódik, Csakhogy, mindez azt is jelenti, hogy egyes pontokon kiszolgáltatott helyzetbe kerül az adott város azok számára, akik rosszindulatú szándékkal próbálnak betörni a hálózatba. A UC Berkeley kutatásából kiderül, hogy mely területek lehetnek veszélyeztetettek egy-egy ilyen támadás miatt.

Kép: ECHAlliance

Az egyetem szerint leginkább a vészhelyzeti riasztó, a térfigyelő, valamint egyes közlekedésirányító rendszerek azok, amelyek leginkább sebezhetők. Ezekkel szemben például az intelligens hulladékkezelő, valamint a műholdas vízszivárgás figyelő rendszerek a legkevésbé kitettek. Éppen ezért a kutatás konklúzióként felhívja az állam-és közigazgatás döntéshozóit, hogy mindenképpen alaposan gondolják át a biztonság kérdését. Ehhez ajánlásokat is tesznek, mégpedig azon ismérvek mentén, hogy az egyes rendszerek megtámadása milyen következményekkel jár a városra, és annak lakóira nézve. Mindemellett természetesen messzemenően támogatják az intelligens városok térnyerését, mivel azok energiát, ezáltal költséget spórolnak meg, nem is beszélve az egyes közfeladatok szervezésének racionalitását.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!