Kép: Thomas Wolter - Pixabay

Az 5G terjedése elég összetett folyamatokat jelent, és olykor összemosódnak az országok és vállalatok érdekei, de a KKI igyekszik rendet tenni. 

Többször is írtunk már arról az 5G kapcsán a versenyről, hol vállalatok, hol országok szemszögéből, de olyan is akadt, hogy magát az EU-t tekintettük egy egységnek. A Külügyi és Külgazdasági Intézet egy angol nyelvű, de könnyedén megérthető elemzést tett közzé azzal kapcsolatban, hogy milyen mértékben geopolitikai, és mennyire céges versengés az ötödik generációs hálózat kiépítése. Összefoglalásként azonban érdemes tudni, hogy az 5G előfizetések számát tekintve Északkelet-Ázsia, és azon belül Kína bőven a világ többi országa előtt jár. Az 5G infrastruktúra globális piaca várhatóan továbbra is gyors ütemben bővül a következő öt évben, a kiépítésére képes globális cégek szűk klubja azonban rövid távon várhatóan nem fog bővülni.

5g kína

Kép: Thomas Wolter – Pixabay

A Huawei részvételének korlátozása egyes tenderekben, illetve az európai cégekkel szemben hozott esetleges kínai retorziók ellenére sem a kínai vállalat, sem az Ericsson nem fog kiszorulni az 5G hálózati infrastruktúra eszközeinek globális piacáról. Az új hálózatok várhatóan a gazdasági növekedés jövőbeni mozgatórugói lesznek, az országok „5G versenye” az ehhez szükséges technológiai alapok megteremtéséért folyik. A kínai technológiai cégekkel szembeni nyugati szankciók nem fogják vissza az 5G kiépítését és ez által a gazdaság jövőbeni fejlődését Kínában. A hálózat létrehozása mellett az egyes országoknak ugyanakkor szüksége van olyan vállalatokra, amelyek az új technológiákra építve valóban átalakítják tevékenységüket. Ezek hiányában az 5G kiépítése a gazdasági növekedés szempontjából könnyen beváltatlan ígéret maradhat. A teljes elemzés angol nyelven, grafikonokkal ide kattintva érhető el.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!

FORRÁSKülügyi és Külgazdasági Intézet