Kép: David Mark - Pixabay

A gépesítés minden területen, így a mezőgazdaságban is a termésátlagok növekedését, és hatékonyabb munkát tett lehetővé. A traktor után pedig itt az 5G, ami szintén egy fontos mérföldkő a szektor életében. 

Korábbi írásainkban természetesen foglalkoztunk a mezőgazdasággal is, hol átfogóbb, hol kicsit fókuszáltabb módon, mint például akkor, amikor egy traktor volt a téma. Az infostart írása szintén erre az ágazatra összpontosít, megemlítve, hogy mind nagyobb szükség van a szektor által előállított termékekre. Mindezt úgy, hogy a klímaváltozás egyre erőteljesebben nyomja rá a bélyegét az egyes földrajzi területek időjárására. Éppen ezért az 5G, mint forradalmi technológia, hatalmas változást hozhat a mezőgazdaságban is. Segítségével például az öntözésben ha nem is minden egyes tőre szabva, de sokkal precízebben biztosítható a tápanyag-és vízigény. A cikk megemlíti a drónokat is, amelyek a mesterséges intelligencia segítségével idővel képesek lesznek felismerni az egyes gyomnövényeket, kártevőket.

Kép: Rudy és Peter Skitterians

Az állattenyésztésben hasonlóan fontos szerepet tölt majd be az ötödik generációs technológia, tekintve, hogy a gazdák minden eddiginél pontosabb adatokat kaphatnak jószágaik egészségi állapotáról, tápláltságáról. Az Analysis Mason által az Ericsson megrendelésére készült tanulmány szerint Magyarországon 2030-ig az 5G-s hálózatok 269 millió eurónyi többletbevételhez juttathatják az ágazatot, 94 millió eurónyi ráfordítás (magántőke és támogatások) után. Hazánkban az agrárágazat számára nyújthatja a legtöbb hozzáadott értéket az 5G, megelőzve az okos gyártást (223 millió euró) és a helyhez kötött vezetéknélküli hálózatokat (134 millió euró).