Kép: Financial Times

A spanyol Telefónica 2021 első negyedévének végére az ország lakosságának több mint 80% -ára terjesztette ki 5G hálózatának lefedettségét. 

Ehhez a cég több mint 4300 csomópontot telepített, amelyek 37 millió lakosnál is többnek nyújtanak lefedettséget, így a Telefónica 5G hálózata jelenleg 1253 várost ér el Spanyolországban. A társaság 2020 szeptemberében indította el 5G szolgáltatását, és vállalta, hogy 2020 végéig 921 városban telepíti azt, amely a spanyol lakosság 75% -át jelenti. 2021 első negyedévében arra összpontosítottak, hogy befejezzék az előző évben megkezdett munkálatokat, és betakarják a 20 000 főt meghaladó lélekszámú városokat. A szolgáltató 5G hálózata jelenleg ötvözi az 5G NSA-t és a DSS-t, (Dynamic Spectrum Sharing), de a cél az, hogy amint befejeződik az 5G SA szabványosítása, azt fogják előnyben részesíteni.

Kép: DW

A távközlési cég 5G szolgáltatása jelenleg a 3,5, valamint az 1,8-2,1 GHz sávokban működk, de a spanyol kormány szerint, hogy hamarosan lezárul a 700 MHz-es frekvenciasáv árverése. A Telefónica korábban kereskedelmi megállapodásokat kötött olyan európai gyártókkal, mint a Nokia és az Ericsson, hogy a szükséges berendezéseket leszállítsák. A vállalat egyik riválisa, az Orange az ország 38 tartományának 298 városában szolgáltat jelenleg ötödik generációs technológiával, ami 23 százalékos lefedettséget jelent. Egy korábbi sajtóértesülés szerint azonban az Orange hálózata jövőre 90 százalékos elérhetőséget kínál majd. Természetesen a többi nagy szolgáltató sem tétlenkedik, hiszen az 5G rendkívül fontos terület, nem csupán országon belül, hanem geopolitikai értelemben is.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!

FORRÁSRCR Wireless News