Kép: Majorel

Azoknál a városoknál és cégeknél, ahol sikerült hamar alkalmazkodni a COVID okozta, számunkra szinte ismeretlen kihívásokra, nem történtek durva visszaesések.

A nemrégiben zajlott Smart Cities Connect konferencia és expo második napján a magán-és az állami szektor műszaki szakemberei beszélgettek az egyik panelben. A téma az volt, hogy mennyiben tudta gátolni a COVID az intelligens városok fejlődését. Itt leginkább azokat a megoldások számítottak értékmérőknek, amelyek a vírus előtti időkben kevésbé voltak preferálva (például távmunka, fejlett flottakezelés, hulladékgazdálkodás, stb). A beszélgetés egyik résztvevője szerint akkor, amikor meg kellett nyirbálniuk településük 2021-es költségvetését, rájöttek, nagyon is jól teljesít az intelligens város programjuk. Mivel lakóhelyük többek között egészen modern megoldásokat vezetett be az utak állapotának megfigyelésére, valamint a hulladékszállításban is, így a költségek reális szinten maradtak.

Kép: Metalesa

A beszélgetésben természetesen piaci résztvevők is hozzászóltak, így például a szemétszállításban, újrahasznosításban és más területeken segítséget nyújtó technológiákat kínáló Rubicon nevű cég képviselője. Elmondta, hogy a járvány miatt azt gondolták, vissza fog esni a forgalmuk, de pont az ellenkezője történt. A vállalat olyan technológiát kínál, amelyek nemcsak a szemétszállítók működését, hanem az útvonalakat is figyelemmel kísérik, elemezve az utcákat és más infrastrukturális jellemzőket. A panel végkövetkeztetése az volt, hogy azok a városok, amelyek stratégiája az intelligens megoldásokra támaszkodott, összességében jobban jöttek ki anyagilag a koronavírus eddigi időszakában, mint a többiek.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!