Kép: clareich - Pixabay

Habár a Bundestag értelemszerűen nem foglalta írásba, hogy miként kezeli a kínai gyártót, a törvényhozók döntése alapján inkább az USA és az angolok megközelítését alkalmazza. 

A német törvényhozók nemrégiben szigorúbb biztonsági szabályokat fogadtak el az 5G-vel kapcsolatban, így két év után lezárult az a húzd meg, ereszd meg, ami eddig Európa legnagyobb piacát jellemezte. A Bundestag által elfogadott új informatikai biztonsági törvény a 2.0 nevet kapta, és egyértelműen korlátozza a megbízhatatlannak megállapított cégek részvételét az ország 5G fejlesztéseiben. Előírja továbbá a német távközlési szolgáltatóknak, hogy mindenféleképpen értesítsék a kormányt, amennyiben az ötödik generációs technológia telepítésével kapcsolatos szerződést kötnének. Sőt, az ország irányítói akár blokkolhatják is ezeket az üzleteket.

Kép: Bundestag

Évek óta tartó hezitálás után a jogszabályok közelebb viszik Berlint Párizshoz, Londonhoz és más fővárosokhoz az érzékeny hálózati technológia szabályozásában. Bonyolíthatja azonban a dolgot, hogy mire valóban eljön az ideje a tényleges lépéseknek, már lezajlottak a választások, és esetleg másfajta politikai akarat érvényesülhet majd. De az biztos, hogy a törvény végleges változata nagyobb hatalmat ad a belügyminisztériumnak az 5G-szerződések blokkolására. Ezzel együtt kevesebb beleszólást engedélyez a többi minisztériumnak, mint amilyen például a gazdasági kabinet. Ez azért fontos, mert utóbbi korábban inkább arrafelé hajlott, hogy Kína ezen a téren is részt vehessen a fejlesztésekben.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!