nokia
Kép: Tek Deeps

A Nokia Mobile Networks üzletágának elnöke többek között azt is elmondta, milyen problémával küzdöttek még nem is olyan régen, az 5G indulásakor. 

A szilícium a RAN (radio access network) kritikus eleme, és arról, hogy mennyire az, a Nokia elég beható tapasztalatokat szerzett, és még mindig akadnak a korábbi problémáknak utórengései. Tommi Uitto, a bevezetőben is említett Mobile Networks üzletág elnöke elmondta, néhány évvel ezelőtt, az 5G indulásakor komoly fejfájást okozott nekik a szilícium hiánya. Úgy kellett az ötödik generációs technológiához kapcsolódó termékeiket értékesíteni, hogy azokban nem volt SoC (system on a chip). Nem volt megfelelő SoC-jük a 25 Gb/s-os interfészhez, de az elnök szerint mindez már csak történelem. Jelenleg minden elsőgenerációs bázisállomás funkcióhoz rendelkezésre áll a megfelelő SoC, sőt, már a következő generáción dolgoznak. Mindezek mellett a vállalat már tavaly megkezdte az újabb 5G RAN berendezések szállítását, amelyek versenyképesebb, funkciókban is gazdagabb SoC-vel rendelkeznek.

Nokia
Kép: Nokia

Ezek a termékek a legutóbbi negyedév során az összes szállítás 44% -át tették ki, és a vállalat azt mondta, minden esély megvan rá, hogy év végére elérjék a kitűzött 70 százalékot. Uitto úr kiemelte, hogy a szilícium valóban nagyon fontos része az általános versenyképességnek, mert meghatározza az olyan képességek rendelkezésre állását, mint a kapacitás, energiafelvétel, méret, súly, költség. Azt is elmondta, hogy a visszatekintés tökéletes tudomány olyan téren, hogy le lehet vonni a megfelelő tanulságokat. Szerinte a Nokia túlbecsült bizonyos dolgokat, miközben nem látta pontosan, hogy a nem független 5G-t miként kell kezelni addig, míg a független 5G megérkezik.

FORRÁSsdxcentral