India
Kép: Foreign Policy

Úgy látszik, ez eddig ilyen hét, hogy India a hírek forrása, és bár ennyire nem feltétlen érdekes, ami arrafelé történik, de a Huawei kapcsán mégis említésre méltó. 

Az indiai távközlési minisztérium kedden közölte, hogy több távközlési szolgáltatónak engedélyt adott arra, hogy beszálljanak az 5G technológiával kapcsolatos hat hónapos tesztidőszakba.  Újdelhi több mint egy tucat, több országot felölelő cégnek adott engedélyt, Kínát leszámítva. A távközlési szolgáltatók között szerepel a Jio Platforms, az Airtel, a Vodafone Idea és az MTNL. Ezek a cégek, a minisztérium közlése szerint, az Ericssonnal, a Nokiával, a Samsung és a C-Dot műszaki szolgáltatóival fognak együttműködni. A Jio Platforms emellett engedélyt kapott arra, hogy saját technológiájával hajtson végre kísérleteket.

india
Kép: Igor Ovsjannjkov – Pixabay

A minisztérium közleményében egyébként olyasmi nem szerepel, hogy Kínának offos lenne a részvétel, ugyanakkor egy bennfentes megerősítette, hogy a Huawei és a ZTE ebből most kimarad. Érdekesség a dologban, hogy tavaly az Airtel (India második legnagyobb cége a szektorban) még azt mondta, a Huawei az elmúlt bő 10 év alatt már bizonyított, és ők együtt fognak dolgozni a kínai vállalattal. A két ország közötti geopolitikai feszültség tavaly a közös határon zajló összecsapásokkal fokozódott. Ezt követően az indiai vezetés tavaly év elején módosított egy rendelkezés, hogy megnehezítse a kínai vállalatok számára az indiai vállalatokba történő befektetést. Azóta több mint 200 olyan alkalmazást tiltott be, mint például a TikTok, az UC Browser és a PUBG Mobile, mondván, a Kínával való kapcsolatuk kiberbiztonsági aggályokat rejt.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!

FORRÁSTechcrunch