Kép: The Verge

A Samsung fejlesztései által a színtévesztők a közelébe juthatnak annak, hogy milyen lenne a világ ép színlátással, de a siketek és nagyothallók is segítséget kapnak. 

A Samsung First Look 2021 eseményén bemutatott 2021-es televíziókínálata a legújabb technológiákat alkalmazza, hogy minden felhasználó ugyanolyan egyszerűen férjen hozzá kedvenc tartalmaihoz.

Jelnyelv Zoom 

A siketek által használt jelnyelv a szavak jelentését kézjelek- és mozdulatok segítségével fejezi ki. Egyes jelek azonban különböző helyzetekben többféle jelentéssel bírhatnak, amely az arckifejezésről vagy a szájról olvasható le. A Samsung tévék a vállalat saját MI algoritmusának köszönhetően automatikusan felismerik a jelelést és a kép megfelelő részét kétszeresére nagyítják, hogy a részletek jobban láthatók legyenek.

Kép: Samsung

A felhasználók maguk is kiválaszthatják a nagyítandó területet a képernyőn és beállíthatják a nagyítás mértékét, hogy közelebbről láthassanak olyan fontos információkat, mint például egy kvíz kérdései vagy egy sportesemény eredményjelzője.

Többcsatornás audio kimenet 

Közös tévézés közben a nagyothallóknak esetenként sokkal hangosabbra kell venniük a műsorokat, mint más felhasználóknak. A Többcsatornás audio kimenet funkcióval mindenki a számára megfelelő hangerővel követheti a tartalmakat.

Kép: Samsung

A nagyothalló felhasználók a televízióhoz csatlakoztatott Bluetooth eszközön hallgathatják az adást a számukra megfelelő hangerőn, anélkül, hogy az a többi felhasználót zavarná.

SeeColors a színtévesztők javára 

Az alkalmazás a televízió színeit úgy módosítja, hogy ezzel segítse a színtévesztőket, így számukra is élvezhetővé tegye a tartalmakat.

Kép: Samsung

A felhasználók az alkalmazásban beállíthatják, milyen típusú, és mennyire súlyos színtévesztéssel élnek együtt, a készülék pedig ennek megfelelően javasol optimális képmegjelenítést. A SeeColors app elérhető a Smart TV modellek alkalmazásboltjában.

Színcsere a könnyebb olvasásért

A gyengénlátók számára nehezebb lehet a színek pontos érzékelése. A fehér háttéren látható fekete szöveg például elmosódhat a látássérültek vagy a fényre érzékeny felhasználóknál, így fárasztja a szemet és akadályozza a kikapcsolódást. Ilyen esetekben a Színcsere funkcióval felcserélhetők a menü színei, mivel a fekete háttéren megjelenő fehér szöveg könnyebben olvasható és a szemeket is kíméli. A Színcsere megoldás megkönnyíti a TV menüjének használatát, a megjelenített tartalmat ugyanakkor nem befolyásolja. A Samsung tévék a színvakokat is több megoldással segítik. A Szürkeárnyalatos üzemmód a színes képeket fekete-fehérré alakítja, a Nagyítás-funkció segítségével pedig a szövegek vagy a Smart Hubhoz hasonló felületek kisebb részletei nagyíthatók fel.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!