Apple
Az Apple müncheni K+F központja foglalkozik majd az 5G modemekkel, Kép: GSMArena

Habár vélhetően senki nem rágja le a körmét ideges várakozásában, hogy mikor lép a piacra az Apple a házon belüli 5G megoldásaival, azért érdekes lehet, hogy jelenleg mik a kilátások. 

Az Apple házon belül oldotta meg a CPU és GPU fejlesztéseket, így nem csoda, hogy már 2019-ben is olyan pletykák terjengtek, hogy saját 5G modemeket tervez a cég. Akkortájt még úgy gondolták az elemzők, hogy erre 2022 környékén kerül majd sor, de már látható, hogy nem így lesz.

A piacismeretből már többször jelesre vizsgázó Ming-Chi Kuo legfrissebb befektetői jegyzetében azt írja, legkorábban 2023-ban történhet meg az 5G-s saját lábra állás. Ez egybeesik a Barclays elemzőinek korábbi prognózisával, akik szintén 2023-at jelölik meg lehetséges évként. Az almás cég először 2020. decemberében erősítette meg az ilyesfajta törekvéseit. Pár hónappal ezelőtt pedig kiderült, egymilliárd eurós befektetést eszközöl a cég Münchenben, egy K+F létesítmény megépítésének érdekében.

apple
Kép: Redmond Pie

Mindamellett, hogy az Apple-nek fontos a házon belüli hardverelemek fejlesztése, a modemüzlet elég érdekesen alakult. Egy szabadalmi vita miatt ugyanis 2018-ban megvált az addigi beszállítótól, ami a Qualcomm volt, és az Intel felé fordult. Utóbbinak elég jól jött a lehetőség, ugyanis éppen botladozóban voltak, és végül ki is léptek erről a piacról úgy, hogy eladták a divíziót az Apple-nek.

Csakhogy, közben a vállalat mégis visszatért a Qualcommhoz, hiszen az iPhone 12 sorozat az X55 5G modemet használja, és 2023-ig ez így is marad. A jelenlegi információk szerint ugyanis az iPhone 13 és 14 az X65 és X70 modemeket kapja majd. Érdekes megnézni azt az aspektust is, ahonnan a Qualcomm figyeli az eseményeket, hiszen az iPhone 12 5G hatalmasat durrant. Márpedig ha ez így történt, akkor a következő generációk és komoly érdeklődésre tarthatnak számot. Csakhogy ha közben az Apple saját 5G modemeket állít elő, az komoly érvágás lehet a Qualcomm számára.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!