A kínai Xiaomi megdöbbentő győzelmet aratott a tengerentúlon azzal, hogy lekerült a tiltólistáról, bár nem tudni, hogy ehhez milyen feltételek társulnak. 

Az Egyesült Államok védelmi minisztériuma nem emel kifogást az ellen, hogy a bíróság szerint törölni lehet a feketelistáról a Xiaomit. Arról viszont jelenleg nincs információ, hogy vajon ehhez a döntéshez miféle feltételeket támaszt az USA, vagy sem. Ugyanakkor az, hogy a kommunista Kína egyik gigacége ilyesfajta engedményt kapott, miközben a Huawei továbbra is tiltott, érdekes fejlemény. Annyira, hogy a bejelentés után a Xiaomi részvényei hét százalékkal emelkedtek a hongkongi tőzsdén. Az előzmények pedig Donald Trump tavaly novemberi döntéséig vezetnek, amikor megtiltotta, hogy kínai cégek bármilyen formában részt vegyenek a hadsereggel kapcsolatos befektetésekben.

Kép: DW

Aztán januárt 14-én a Xiaomit felvette a “Kommunista Kínai Katonai Vállalatok” listájára, mégpedig az 1999-es honvédelmi engedélyezési törvény 1237. paragrafusa alapján. A kínai gyártó erre úgy reagált, hogy a döntés inkorrekt, ám márciusban az amerikai bíróság úgy döntött, hogy a Védelmi Minisztérium helytelenül cselekedett. Az indoklás szerint a bírák szkeptikusak azt illetően, hogy a nemzetbiztonsági érdekek valóban ilyen súlyosan érintettek-e az ügyben. A Védelmi Minisztérium látszólagos kapitulációja egyébként annak is köszönhető, hogy a felek konkrét feltételekről fognak tárgyalni, amihez május 20-ig egymástól független javaslatokat nyújtanak be. Mindeközben a China Mobile, a China Telecom és a China Unicom a közelmúltban bejelentette, hogy többé nem kívánnak kereskedni az amerikai letétkezelő részvényekkel a New York-i tőzsdén. Ez annak köszönhető, hogy nem fogadták el a  fellebbezésüket az NYSE részvényeinek tőzsdei kivezetéséről szóló döntés ellen.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!

FORRÁSLightReading