Kép: Hines

A Facebook az FCC-hez fordult engedélyért annak érdekében, hogy kiscellás 5G hálózatot tesztelhessen a Menlo Parkban található komplexumában. 

A közösségi oldaláról ismert cég szerint a teszt célja az önszerveződő hálózat (SON) funkcióinak bemutatása egy kiscellás konfigurációban működő 5G over-the-air beállításban. Erre azért lenne szükségük, mert a laborkörülmények közti tesztek nem teszik lehetővé az összes tulajdonság vizsgálatát. Éppen ezért egy kültéri próbára lenne szükség, amelyben olyan beállításokkal tudnak dolgozni, amelyekben érvényesülnek az 5G-vel kapcsolatos fejlesztéseket. Ilyen például a cellák közti terheléselosztás az erőforrások megfelelő optimalizálásával, a megszakadt hívások csökkentése, és a jobb felhasználói élmények biztosítása a szolgáltatások minőségének javításával.

A Facebook bázisa a Menlo Parkban, Kép: Dronestagram

A Facebook különféle spektrumokban kíván tesztelni, így többek között a 2,5 GHz-es középsávban, amit a T-Mobile is használ az 5G hálózatok kiépítésénél. Illetve a C-sávú spektrumban is, amit pedig a Verizon és az AT&T használ. A gigacég a vezeték nélküli hálózatokhoz tesztelő és mérő berendezéseket szállító Kaeluson kívül nem nevezett meg semmilyen más vállalatot, amikkel együttműködne. Akinek egy kicsit furcsa lenne, hogy a Facebook mit akar az 5G-től, annak érdemes visszaemlékezni arra, hogy a legkülönfélébb technológiákkal is foglalkozik a cég. Drónok, Terregraph technológia, amit több cég is átvett, és ott van az alapvető 5G-s hálózati technológiákban is. Emellett kiemelt támogatója a Telecom Infra Projectnek, amely különféle szoftvertermékeket fejleszt a vezeték nélküli hálózat üzemeltetői számára.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!

FORRÁSLightReading