xiaomi
Kép: S K - Pixabay

Valós idejű adatelemzés, fokozott biztonság vagy szupergyors fizetések, és ez csak néhány olyan dolog, ami a bankszektor számára az 5G-hez köthető.  

Sokak szerint 2021 az 5G éve lesz, ami a bankszektor számára is tartogat előnyöket, főleg úgy, hogy a járvány ezen a területen is végzett némi pusztítást. A PwC becslései szerint az 5G-s pénzügyi szolgáltatások 2030-ig 85 milliárd dollárt hoznak az ipar számára. Éppen ezért a bankoknak nagyon oda kell figyelni az ötödik generációs technológia fejlesztésére, ellenkező esetben lemaradnak.

Az EY felmérése szerint a szervezetek körülbelül 69% -a már most befektet vagy tervez befektetni az 5G-vel kapcsolatos fejlesztésekbe. Az adatátviteli sebesség 10-20-szor nagyobb, mint a 4G esetében, az új hálózatok így sokkal egyenletesebb tartalomfogyasztást tesznek lehetővé. Mivel az összes adatot a felhőben fogják feldolgozni, nem pedig a felhasználó eszközén, előfordulhat, hogy véget ér a letöltött alkalmazások kora. Az 5G hálózatok négyzetkilométerenként akár egymillió eszközt is képesek kiszolgálni, ami azt jelenti, hogy nincs sávszélesség-korlátozás abban az esetben sem, ha rengeteg kütyü kíván csatlakozni.

Kép: TheDigitalWay – Pixabay

Ez az IoT innovációinak robbanását is jelentheti, megváltoztatva a bankszektor eddigi berögződéseit. A nagy adatmennyiségek azonnali feldolgozása az 5G és a felhő házasságának köszönhetően másodpercekben, nem órákban vagy napokban mérve teszi lehetővé például egy hitelkérelem elbírálását. Ráadásul a rosszul kihelyezett hitelek, vagy nem megfelelő termékek kihelyezését is el lehet kerülni, mivel a bank az ügyfelek szokásaira, kedvenc helyeire és átlagosan költött összegekre vonatkozó adatokat közvetlenül a készülékükről gyűjti össze anélkül, hogy egy kicsit is lelassítaná azokat.

A bankszektor esetében különösen fontos a biztonság, hiszen az emberek, cégek pénzéről van szó. A bank felhőjébe elküldött felhasználói biometrikus adatokat, például az arc-, ujjlenyomat- vagy szemjellemzőket, ezredmásodpercek alatt fel lehet dolgozni. Ennek megfelelően pedig a biometrikus bejelentkezés olyan gyorsan fog menni, mint ahogy most az ujjlenyomatunkkal feloldjuk a telefonunk.

Az összes elemzést egy külső szerveren kell elvégezni, így mindez nem befolyásolja az eszköz teljesítményét. A PwC szerint a pénzügyi csalásokból származó veszteségeket az 5G biztonsági intézkedéseknek köszönhetően 2030-ra több mint 30 milliárd dollárral lehet csökkenteni. Látható tehát, hogy az egyszerű felhasználók bankolási szokásaiban is gyökeres változást hoz majd az 5G, nem csupán a bankoknál.

További érdekes cikkekért és hírekért kövesd Facebook oldalunkat!

FORRÁSFinancial Times